40,6

Izmerili so temperaturni rekord

Objavljeno 04. avgust 2017 23.54 | Posodobljeno 04. avgust 2017 23.59 | Piše: STA, Mo. S.

Velja tudi velika požarna ogroženost.

LJUBLJANA – Temperature so danes po državi večinoma presegle 35 stopinj Celzija. Največ so čez dan namerili v Črnomlju, kjer se je temperatura na merilnem mestu Črnomelj – Dobliče povzpela na 40 stopinj Celzija, so povedali pri Agenciji RS za okolje (Arso). 

Za zdaj brez slovenskega rekorda

Slovenski temperaturni rekord – 40,8 stopinje Celzija, izmerjen avgusta 2013 na letališču Cerklje ob Krki – tako ni bil dosežen. So se mu pa močno približali v četrtek v Podnanosu, kjer so namerili 40,6 stopinje Celzija, kar je primorski rekord.

image 
»Danes popoldne izmerjena temperatura v Borovnici zunaj v senci in v stanovanju.« Foto: bralec Danijel 

V bolnišnice več ljudi

Visoke temperature so vplivale tudi na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. Iz Splošne bolnišnice Novo mesto so sporočili, da so v zadnjih dneh oskrbeli nekoliko višje število starejših bolnih ljudi, ki so imeli težave zaradi pregretja, dehidracije, zaradi daljše izpostavljenosti soncu. Gre predvsem za kronične bolnike z obolenji srca, pri katerih je prišlo do poslabšanja stanja. Več pacientov so obravnavali še zaradi okužb dihal in pljučnice ter manjše število bolnikov z driskami zaradi zastrupitve s hrano.

Pozor, pogostejša utrujenost

Policisti opozarjajo, da visoke temperature vplivajo tudi na počutje voznikov, ki jih pozivajo, naj bodo v poletni vročini nadvse previdni, saj se pogosteje pojavi utrujenost, s tem pa močno poslabša zbranost. Voznikom svetujejo, naj si med daljšo vožnjo večkrat vzamejo čas za odmor, se sprehodijo in pretegnejo ter zaužijejo dovolj tekočine.

Poziv k previdnosti velja tudi planincem in pohodnikom. Pri kranjski policijski upravi namreč opozarjajo, da je vročina nevarna tudi v gorah, kjer so možni hitri vremenski preobrati. Svetujejo, naj bo izbira poti premišljena ter prilagojena dejanskim zmožnostim posameznika in njegovemu zdravstvenemu stanju. Planincem in pohodnikom svetujejo, naj na pot vzamejo dovolj brezalkoholnih tekočin, za sestop, ko so že utrujeni, pa naj izberejo lažje poti.

Velika požarna ogroženost

V naravi ponekod velja tudi velika požarna ogroženost naravnega okolja. To so s petkom že razglasili v MO Nova Gorica. Prepovedano je kuriti na prostem. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je s soboto razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja ob Novi Gorici še na območjih občin Koper, Ankaran, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje - Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Kanal, Brda, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Šempeter - Vrtojba.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja v omenjenih občinah izvajala poostren nadzor.

Deli s prijatelji