SLS

Izključitev Podobnika bi sprožila plaz izstopov

Objavljeno 11. avgust 2016 09.56 | Posodobljeno 11. avgust 2016 09.56 | Piše: Mateja Babič Stermecki

Izvršilni odbor SLS predlagal izključitev Marjana Podobnika iz stranke. Janez Podobnik meni, da si je vodstvo stranke izbralo napačno tarčo.

Jakob Presečnik ne vidi več prihodnosti v izključevalni in ne povezovalni SLS. Foto: Uroš Hočevar.

LJUBLJANA – Prihodnost Slovenske ljudske stranke spričo nenavadnih potez aktualnega vodstva postaja čedalje bolj vprašljiva. Napetosti med zdajšnjim predsednikom stranke Markom Zidanškom in nekdanjim dolgoletnim predsednikom Marjanom Podobnikom so včeraj doživele svojevrsten epilog. Člani izvršilnega odbora SLS – operativnega organa stranke, na čelu katerega je kot predsednik stranke Zidanšek – so korespondenčno večinsko odločili, da častnemu razsodišču stranke predlagajo izključitev Marjana Podobnika iz SLS. Gre za odločitev, ki bo nedvomno imela politične posledice za stranko, ki je že tako ali tako v velikih težavah, in nič ne kaže, da bi se ji obetali boljši časi. Nasprotno. Napovedujejo se izstopi iz stranke. Z Zidanškovim načinom delovanja se ne strinjajo mnogi nekdaj pomembni in vplivni člani SLS.

Adijo, politična kultura

Spomnimo, da je Zidanšku že pred meseci obrnil hrbet celjski župan Bojan Šrot, nekdaj tudi predsednik SLS. O razlogih ne prvi ne drugi nista javno razpravljala, dejstvo pa je, da je Šrot podprl Franca Kanglerja, tudi nekdanjega poslanca SLS, pri ustanavljanju – Nove ljudske stranke. Jakob Presečnik in Franc Pukšič, prav tako nekdanja poslanca, napovedujeta slovo Zidanškovi SLS, če bodo iz nje res izključili Marjana Podobnika. Nenavadno je, da se v tej skupini ni našel evropski poslanec Franc Bogovič, ki so mu omenjeni s Podobnikom na čelu pravzaprav tlakovali kariero vse tja do evropskega poslanca. Kot predsednik SLS se sicer ni ravno proslavil, mnogi pa mu potihem očitajo, da je s poslansko kandidaturo v Ljubljani pravzprav odločilno prispeval k izpadu stranke iz parlamenta. Odhod iz SLS napovedujeta tudi Janez in Marija Ribič, v 90. letih izjemno vplivna člana znotraj strukture SLS. Nedvomno bo stranko zapustil tudi Janez Podobnik, nekdaj poslanec in predsednik državnega zbora ter predsednik SLS. Ta je glasoval proti izključitvi Marjana Podobnika, ob tem pa po naših informacijah članom izvršilnega odbora poslal še pismo z obrazložitvijo svoje odločitve in celo zahteval, da je obrazložitev sestavni del zapisnika včerajšnje dopisne seje, za katero je mnenja, da do nje sploh ne bi smelo priti, pač pa bi morali o problemih govoriti na redni seji in na njej soočiti različne poglede, saj je to stvar notranje demokracije in politične kulture. Toda vodstvo se tega otepa, namesto da bi s postopkovno korektnostjo omogočilo dogovor in umiritev strasti. Podobnik je med drugim zapisal, da si je vodstvo SLS z Marjanom Podobnikom izbralo napačno tarčo in pri tem uporabilo napačno strelivo. Opozoril je tudi, da se Marjan Podobnik sploh ni mogel braniti oziroma vsaj članom izvršilnega odbora neposredno odgovoriti na očitke, kar je v nasprotju s temeljnimi elementi politične kulture.

Niti slučajno ne vztrajam ne pri izrednem kongresu ne pri svoji kandidaturi za predsednika SLS in ne pri odstopu predsednika. Želim samo, da se še pravočasno zavemo situacije.

Soočimo se in se posnemimo

Zaradi nepripravljenosti vodstva SLS, da z odgovori na neutemeljene obtožbe seznani nosilce funkcij v SLS in druge člane SLS, je tudi Marjan Podobnik sam včeraj javnosti posredoval pismo z odgovori in pojasnili na obtožbe vodstva. Izrazil je tudi pripravljenost za soočenje o vsebini obtožb in svojih odgovorov s komer koli iz SLS ali zunaj SLS, edini pogoj pri tem je, da se soočenje v celoti snema. »Več kot desetkrat sem predsedniku Zidanšku predlagal in ga dobesedno rotil, naj skliče interno srečanje predsednikov občinskih odborov, članov izvršilnega odbora in drugih organov SLS, dokler je še čas. Žal neuspešno. Povedal sem tudi, da niti slučajno ne vztrajam ne pri kakšnem izrednem kongresu ne pri svoji kandidaturi za predsednika SLS in ne pri odstopu predsednika. Želim samo, da se še pravočasno zavemo situacije, v kateri smo. Žal očitno neuspešno. Absolutno zavračanje kakršnega koli srečanja in pogovora me navdaja z veliko zaskrbljenostjo, da so gorivo za to zagnano izključevanje interesi, ki so v nasprotju z razlogi, zaradi katerih smo leta 1988 ustanovili SKZ,« je med drugim zapisal Marjan Podobnik. 

Deli s prijatelji