TEŽAVE BRALCEV

Izgubljeni: dokumentacija poslana, številk in pokojnine pa ni ...

Objavljeno 10. december 2013 14.33 | Posodobljeno 10. december 2013 14.34 | Piše: T. L.

Kljub vsem pojasnilom pristojnih institucij se je kar nekaj bralcev znašlo v vrtincu izgubljenosti in prezrtosti med informacijami, ki so jih podajale pristojne službe. Objavljamo njihove zgodbe.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Glede prejemanja pokojnine tistih, ki so del delovnih let odslužili pri podjetjih s sedežem na Hrvaškem, smo v zadnjih dneh že kar nekaj pisali in iskali pojasnila. Kljub vsem pojasnilom pristojnih institucij – Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) in hrvaške davčne uprave in njihovega zavoda za pokojninsko zavarovanje (HZMO) – pa se je kar nekaj bralcev znašlo v vrtincu izgubljenosti in prezrtosti med informacijami, ki so jih podajale pristojne službe. Tukaj objavljamo še nekaj zgodb in razmišljanj, ki so nam jih ob tej temi zaupale naše bralke in bralci.

Veliko nesporazumov, kateri instituciji poslati kateri dokument

Da je izgubljenih posameznikov, ki novega statusa za prejem pokojnin še nimajo vzpostavljenega, kar precej, priča tudi podatek hrvaškega zavoda za pokojninsko zavarovanje, ki je sporočil, da pretekli teden še 2583 (slovenskih) upravičencev ni prejelo osebne identifikacijske številke (OIB), s katero bi se lahko ponovno vzpostavilo izplačilo hrvaške pokojnine vključno s poračunom neizplačanih pokojnin. 

Kljub protestom skoraj polovica upravičencev še brez pokojnine image

Zgodba bralke Barbare: zaradi arogance Zpiza upokojenci brez pokojnin? image

Bralec Rudolf nam je zaupal, da je podobno zgodbo doživel tudi sam po tem, ko je zahtevane dokumente poslal na HZMO. Priznava, da je bila to njegova napaka, a jih je 27. novembra 2013 takoj poslal še enkrat na pravi naslov – hrvaški davčni upravi. »Do danes ni niti OIB niti odgovora, ostaja le grožnja Zpiza, da mi bo pokojnina zmanjšana. Zakaj, hudiča, pa je bilo pri upokojevanju Zpizu predati vse dokumente in dokaze o delu na Hrvaškem? Kaj pa je meddržavni dogovor – ali naenkrat ne velja več in se prepušča posamezniku, da ureja in dokazuje to, kar je enkrat že storil?! Če ne dobim OIB, ali naj potem najamem odvetnika in tožim: Hrvate ali Zpiz ? Kdo mi bo povrnil stroške in izgubljeno pokojnino?« se vprašuje Rudolf.

Mirjana: Dokumenti poslani, odgovora nobenega

Mama (91) bralke Mirjane je tudi ena od prejemnic hrvaške pokojnine in dodatka k hrvaški pokojnini iz slovenskega Zpiza (13 evrov). Mama je v domu starejših občanov, dementna in nepokretna. Mirjana je 7. oktobra letos na  zagrebško izpostavo davčne uprave poslala izpolnjen obrazec za pridobitev OIB-številke. »Istega dne pa sem poslala tudi potrdilo na hrvaški Zavod za mirovinsko osiguranje. Ker mama ni prejela pokojnine, sem se najprej obrnila na hrvaški Zavod, kjer pa sem dobila jedrnat odgovor, da je treba najprej poslati mamino OIB-številko, ki pa jo lahko najdemo na spletni strani ministarstva financija. Torej, naj se najprej obrnem na njih.«

Mirjana je to storila in na spletni strani ministrstva našla kontaktno telefonsko številko, na katero pa je, kot pravi, dva dni zapored klicala neuspešno, saj se namreč nihče ni oglasil. Da bi pospešila postopek, se je odločila, da poskusi prek elektronske pošte. In ni se zmotila, odziv je bil hitrejši. »Prijazni gospod mi je odgovoril, da mama še nima dodeljene OIB-številke ter naj mu prek elektronske pošte ponovno pošljem izpolnjen obrazec za pridobitev ter ostale priloge (obrazec, fotokopijo osebnega dokumenta je bilo potrebno najprej natisniti, izpolniti, lastnoročno podpisati ter nato ponovno skenirati ter tako poslati prek elektronske pošte). V pismu sem gospoda lepo prosila, da mi javi, ali je vse pravilno izpolnjeno oziroma ali je treba dodati še kaj drugega … Do danes pa z njihove strani nisem prejela več nobenega odgovora,  mama pa prav tako ni prejela pokojnine. Slovenski Zpiz pa mi je arogantno odgovoril, da oni s tem nimajo nič. Se pravi, da moja mama lahko v nadaljnje živi brez prihodkov, ker sem povsod naletela na gluha ušesa  oziroma dobila odgovore, da nihče ni odgovoren za nastalo situacijo,« je ogorčena bralka Mirjana.

Nekateri črnogledi

Bralka Nada pa se je pridušala nad neprijaznostjo osebja, na katero je naletela na sosednjem Hrvaškem: »Težko je na njihovih uradih kaj opraviti, ker so neprijazni. Njihov namen je, da čim več ljudi ne zahteva pokojnine, saj so zneski majhni. Slaba izkušnja z njimi mi to potrjuje. Veseli smo, da se je pri nas dalo to v javnost, in upam, da še kaj izvemo,« je zapisala Nada.

Tudi bralka Irena je bolj črnogleda kot ne, kar se tiče prejemanja hrvaških pokojnin. Pravi, da je izpolnila vse po predpisih in željah hrvaškega HZMO in prav tako ostala brez. »Zelo eleganten način, kako se rešiti slovenskih upokojencev, ki so prejemali pokojnine iz Hrvaške. Recipročen ukrep  za NLB. Najbrž lahko pozabimo na te pokojnine,« ocenjuje Irena.

Bralka Vesna pa je pisala, da ima njena mama približno štiri leta delovne dobe na Hrvaškem in približno 35 let v Sloveniji. »Meni so svetovali v Zagrebu, naj se osebno zglasi s podpisanim zahtevkom za OIB in ga bodo izdali takoj. Menda imajo zelo veliko vlog, 50.000, in ne morejo vsega tako hitro obdelati,« o nastali situaciji sporoča Vesna.

Deli s prijatelji