POZOR

Izdano opozorilo: prihajajo močne nevihte in neurja, svarijo pred točo

Objavljeno 11. julij 2017 10.59 | Posodobljeno 11. julij 2017 10.59 | Piše: A. L.

Udari strel lahko zanetijo požare.

Takšno kroglo je naredil včeraj Žiga.

LJUBLJANA – Danes popoldne in zvečer so po Sloveniji možne močnejše nevihte in krajevna neurja, napovedujejo prognostiki Agencije RS za okolje (Arso). Vsa Slovenija je obarvana v oranžno opozorilno barvo, to je zadnja stopnja pred rdečo, prebivalce pa opozarjajo, da nam grozijo »lokalno močnejši nalivi s točo, močnejši piš vetra in udari strel. Toča lahko poškoduje posevke. Ob hudourniških vodotokih so možne poplave. Udari strel lahko zanetijo požare.«

image

Posamezne plohe in nevihte bodo v zahodni in severni Sloveniji nastale že zjutraj in dopoldne, popoldne in zvečer pa se bodo razširile nad večji del Slovenije in se ponekod zavlekle v noč na sredo. Možna bodo tudi krajevna neurja. Pihal bo jugozahodni veter.

Grozijo pa nam tudi visoke temperature, ki lahko vplivajo na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. »Sredi dneva in popoldne priporočamo zadrževanje v senci in odsvetujemo velike fizične napore na prostem,« svetuje Arso. Po aktualnih podatkih vremenoslovcev bodo termometri kazali od 26 do 31, na jugovzhodu do 33 stopinj Celzija.


Praktični nasveti Arsa, kako ravnati med nevihto:

– počakajte na varnem mestu v zgradbi, na prostem poiščite zavetje v zgradbah ali v vozilu;
– med nevihto se ne zadržujte pod drevesi ali daljnovodi, udar strele je smrtno nevaren;
– ne zadržujte se v bližini hudourniških vodotokov; 
– ne parkirajte pod drevesi.

 

Deli s prijatelji