KDO JE KRIV?

Izdajalci sprožili vojno med ribiči

Objavljeno 26. marec 2015 20.06 | Posodobljeno 26. marec 2015 20.05 | Piše: Iztok Umer

Zadnji skupni izlov cipljev v Piranskem zalivu je bil polom.

V skupinici 16 ribičev so ogorčeni zaradi treh, ki so jim razbili jato rib. Foto: Janez Mužič

PIRAN –  Po več letih, ko sta med ribiči veljali solidarnost in enotnost pri tradicionalnem izlovu cipljev v Piranskem zalivu, ko je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izdalo stroga navodila, kako naj se lotijo izlova, in določilo tudi začetek in konec izlova, je med njimi spet počilo. 
»Žal je res! Ne vem, kako bi se izrazil. Ali pljuvamo v lastno skledo ali si odžiramo kruh? V skupinici komajda 16 ribičev, ki smo dobili koncesijo za tradicionalni izlov cipljev iz morskega rezervata v Piranskem zalivu, so trije, poimenoval bi jih lahko izdajalci, ki so se mimo dogovora sami lotili ulova in nam razbili jato rib. So tako predrzni, da nas gledajo v oči in se nam posmehujejo, ko se odpravljamo na skupni izlov. Ni preostalo drugega, kot da jih prijavimo lovski in ribiški inšpekciji, sam kot vodja izlova nimam v rokah zakonske podlage, da bi jih izključil iz skupine,« z grenkobo priznava piranski ribič Zlatko Novogradec.

Postali smo
previdni in odkrili tri ribiče, ki so izvajali izlov ter ribe prodajali na borzi v Trstu in slovenskih ribarnicah.
 

S tem, da so med ribiči, ki jim je ministrstvo za kmetijstvo lani dodelilo koncesijo za tradicionalni zimski izlov cipljev v Piranskem zalivu, tudi krivolovci, je seznanjen republiški inšpektor za lov in ribolov Igor Simšič. »Pred dnevi smo prejeli prijave, vendar še nobenega ukrepa nismo odredili. Ne morem vam ustreči niti z imeni osumljenih, proti katerim bo zagotovo stekel ustrezni postopek,« je dejal Simšič. Ribiški inšpektor Robert Smoje, ki ima sedež na koprski enoti, pa je na službeni poti v tujini in nam je v telefonskem pogovoru zatrdil, da o prijavah ni seznanjen.

Mreža ni puška?

Medtem ko so pred leti naši ribiči tarnali, da jim jate cipljev in belih rib v Piranskem zalivu razbijajo hrvaški sosedi, so tokrat ugotovili, da razdor sejejo ribiči iz lastnih vrst, ki so zaprosili za koncesijo.

»Zanjo je letos zaprosilo šestnajst slovenskih ribičev iz vseh treh obalnih mest. Velja do konca aprila in opravili smo že štiri skupne izlove. Zadnji pred dnevi je bil prava katastrofa, saj v mreže nismo zajeli niti pet kilogramov rib na ribiča, nismo pokrili niti stroškov goriva, da ne rečem, kje so ure, ki jih porabimo za spremljanje jate rib, ki se v tem obdobju zbira v Piranskem zalivu. Postali smo previdni in začeli prežati za dogajanjem v zalivu in odkrili tri ribiče, ki so z lastnimi barkami metali mreže in izvajali izlov ter ribe prodajali na borzi v Trstu in slovenskih ribarnicah. Res, gre za grdo izigravanje in posmehovanje kolegov, ki si prizadevamo, da bi si vsi ribiči razdelili enak kolač pogače,« pojasnjuje Novogradec.

Meni, da je to odsev ohlapne zakonodaje. »Verjamem, da ribiški inšpektor v času koncesije za izlov cipljev v zimskem obdobju ne more biti 24 ur na morju, da so pomorski policisti pooblaščeni le za varovanje morske meje in življenja pomorščakov, da so tudi na luški kapitaniji pooblaščeni za varnost morske plovbe. Ne zdi pa se mi pošteno, da v času veljavnosti koncesije ne morejo ustrezno ukrepati. Imamo take predpise, da na primer lahko vsakdo iz Jernejevega kanala in kanala Fazan v ribiški rezervat s svojim čolnom odpluje z ribiškimi mrežami na plovilu, čeprav ni registriran kot ribič ali športni ribič, po naši zakonodaji pa pristojni organi proti njemu ne morejo ukrepati zgolj zaradi mrež. Zdi se mi podobno, kot če bi v gozdu s puško naleteli na človeka, ki ni lovec in nima lovskega in orožnega dovoljenja. Po mojem pa je najhuje, da si sami med seboj skačemo v zelje in odžiramo še tiste drobtinice, ki nam jih daje poklicno ukvarjanje z ribištvom,« je sklenil Zlatko Novogradec. 

Deli s prijatelji