ZLATI KAMEN

Izbrali 12 najbolj prodornih občin

Objavljeno 11. februar 2015 14.22 | Posodobljeno 11. februar 2015 14.22 | Piše: K. K.

V raziskavo je vključenih 51 ključnih indikatorjev razvojne uspešnosti z osmih področij.

Za 1. maja je bil Piran poln turistov. Ste bili morda priča nesreče?

Kranj, Piran, Šempeter - Vrtojba, Kostel, Ljubljana, Šentrupert, Kozje, Slovenske Konjice, Velenje, Ljutomer, Murska Sobota in Turnišče so finalisti projekta Zlati kamen, ki že četrto leto išče razvojno najbolj prodorno občino. V raziskavo je vključenih 51 ključnih

Kje na svetu je najboljše živeti?

Slovenski indeks ISSO lahko primerjamo s podobnimi analizami po svetu, ki primerjajo kraje na svetovni ravni. Razvoj na lokalni ravni postaja namreč vse pomembnejši, analize, kot je ISSO, pa prinašajo smiseln in standardiziran okvir za primerjavo z drugimi.  Ena najbolj znanih analiz je Mercerjeva lestvica najboljših mest, ki je lani za mesto z najbolj kakovostnim življenjem razglasila Dunaj. Svetovalna hiša PriceWaterhouseCoopers je za mesto največjih priložnosti razglasila London, analitiki pri britanski poslovni reviji The Economist pa so kot najboljše mesto za življenje razglasili Melbourne.

indikatorjev razvojne uspešnosti z osmih področij: demografija, učinkovitost, gospodarstvo, trg dela, izobraževanje, življenjski standard, socialna kohezija s politično kulturo in okolje. Dodatna kvalitativna analiza vključuje analizo strategije, odprtosti občine ter vključenosti občanov v odločanje in aktivnosti.

Zlati kamen je sistem za spodbujanje in spremljanje razvoja na ravni lokalne samouprave in s tem lokalne kvalitete življenja. V širšem smislu tako meri na vsakega državljana – želi ga osveščati in tako razvijati v bolj kritičnega volivca. Nagrada zlati kamen se tako podeljuje tisti občini, ki zaradi svoje razvojne, v prihodnost in v dobro občanov usmerjene dejavnosti pomeni primer dobre prakse in zgled za druge.

Razglasitev regionalnih zmagovalk in nacionalne zmagovalke bo potekala na konferenci Zlati kamen, tradicionalnem srečanju občin in županov 10. marca na Bledu. Osrednja tema srečanja bosta trajnostni razvoj in kohezijska politika 2020. Zlati kamen se podeljuje od leta 2012. Dosedanje zmagovalke so bile Škofja Loka (2014), Postojna (2013) in Idrija (2012).

 

 

 

Deli s prijatelji