KDO BO NAJEMNIK?

Izbiranje najemnika, negotovost za Kope

Objavljeno 23. avgust 2016 11.46 | Posodobljeno 23. avgust 2016 11.48 | Piše: Jadran Vatovec

Stečajna upraviteljica bo šele pojutrišnjem izdala, kdo bo najemnik.

Zanimanje smučarjev za Kope narašča, žal pa ostaja negotovost, tudi zaradi vsakoletnega izbiranja novega najemnika. Foto S. N.

SLOVENJ GRADEC, LJUBLJANA • Jutri naj bi bilo po končanem razpisnem postopku, tega kot stečajna upraviteljica vodi ljubljanska odvetnica Simona Goriup, predvidoma že znano ime novega najemnika smučišč na Kopah oziroma turističnih kapacitet Gorskoturističnega centra (GTC) Kope, ki je, kot je znano, v stečajnem postopku. Najemnika se bo v skladu z zakonom sicer tudi tokrat izb(i)ralo le za eno leto. Njegovo ime bo stečajna upraviteljica, kot nam je pojasnila v telefonskem pogovoru, najverjetneje lahko objavila v četrtek, pojutrišnjem. Če bo le soglasje k izbiri novega ali novega starega najemnika izdalo tudi sodišče.

Paradiž v negotovosti

Podobno je bilo resda že lani, ko je bil za najemnika – kot rečeno, le za dvanajst mesecev – izbran največji ponudnik turističnih nastanitev oziroma realiziranih turističnih prenočitev na Koroškem, podjetje Vabo, ki je že več kot 20 let zelo uspešno na področju gostinsko-turistične dejavnosti in ga vodi znani poslovnež Boštjan Paradiž. Jasno, infrastrukturo oziroma naprave na smučišču je treba vsako leto ustrezno servisirati in opraviti tudi še precejšnja vzdrževalna dela. Za to, da bo pravočasno vse pripravljeno pred novo smučarsko sezono oziroma zanjo. Če vemo, da je podjetju Vabo uspelo na Kopah v prejšnji smučarski kljub pomanjkanju snega zadovoljiti pričakovanja več kot 58.000 smučarjev in je, že do zdaj, točno tako, nujno moralo opraviti tudi najmanj polovico vse potrebnih del za prihajajočo smučarsko sezono 2016/2017, za to zagotoviti dovolj sredstev – za pripravo naslednje smučarske sezone naj bi Vabo, te se je treba lotiti najpozneje do avgusta, na primer, že porabil najmanj 45.000 evrov –, si najbrž ni težko predstavljati, da je tisti, ki je bil le za eno leto izbran za najemnika GTC Kope, v precejšni zagati, saj do zadnjega ne more vedeti in ne ve, ali bo kljub svoji preverljivi uspešnosti spet izbran za najemnika ter koliko se mu v takšni negotovosti splača vnaprej vlagati v smučišča ali ne.

To za dozdajšnjega najemnika konec koncev pomeni kar veliko poslovno negotovost oziroma tveganje. Po nekaterih podatkih naj bi namreč Vabo v zadnjem letu z vzdrževanjem nepremičnin, servisiranjem in podobnim imel celo od 140.000 do celo 160.000 evrov stroškov. V zadnjem času pa so se pojavile še govorice, da so se na razpis za najem kapacitet na Kopah prijavili celo nekateri, ki naj bi bili v preteklosti po »dobri« slovenski navadi celo med najbolj subjektivno ali vsaj objektivno zaslužnimi za poslovno-finančno umiranje tamkajšnje gostinsko-turistične ponudbe na obroke. Spomnimo se: ločitvenim upnikov, večinoma bankam, je GTC Kope nazadnje dolgoval že kar 11,2 milijona evrov (4,5 milijona evrov državni NKBM, 3,7 milijona evrov državni NLB itn.), večji del tega dolga pa je bil potem pač prenesen na našo zloglasno slabo banko (DUTB), s katero se je GTC zaman poskušal dogovarjati o reprogramu dolga. Mimogrede, tudi župani koroških občin, ki bi morda še lahko reševale Kope z vstopom v lastništvo ali iskanjem poslovnih partnerjev, so že pred dvema letoma pojasnili, da za to preprosto nimajo denarja. Pa ne samo to, župani so sočasno potrdili, da njihove občine ne bi mogle sodelovati niti pri morebitni dokapitalizaciji GTC Kope. Kakor koli, prav DUTB je nazadnje zgolj odkril, kot temu pravimo, toplo vodo ter »zaradi dolgoročne plačilne nesposobnosti in nelikvidnosti« podal predlog za začetek stečajnega postopka v GTC – tako se je, kajpak, na mah končala poenostavljena prisilna poravnava, ki jo je za družbo GTC Kope predlagal njegov nekdanji direktor Srečko Jesenšek – za stečajno upraviteljico pa je bila izbrana ljubljanska odvetnica Simona Goriup. Slednja nam, kajpak, včeraj ni mogla potrditi, ali so se na letošnji razpis za novega najemnika turističnih kapacitet na Kopah res prijavili tudi nekdanji direktor GTC Jesenšek, nekdanji prvi mož Športnega Centra Pohorje in lastnik podjetja Rikom Drago Rataj, s katerim je Jesenšek svojčas sodeloval, ali morda kdo tretji. Rekla je le: »Lahko se slišiva v četrtek. Če bo, seveda, sodišče podalo soglasje k izbiri novega najemnika GTC Kope za obdobje enega leta. Takrat vam bom lahko razkrila, kdo je novi najemnik.«

Trn v peti ostaja infrastruktura

Da ne bo pomote, (do)zdajšnji najemnik, Paradižev Vabo, se je v komaj enem letu že lahko prepričal, da zna in zmore zagotoviti uspešno upravljanje GTC Kope in tamkajšnjih smučišč. V prvem letu svojega najema se je že izkazal kot dober gospodar: minulo zimo je odprl vse smučarske proge, prvič po petih letih tudi črno progo na Kaštivniku, ki velja za eno najatraktivnejših v Sloveniji. Smučanje mu poleg tega uspeva tržiti v simbiozi z zabavo: uveljavil je ponudbo svojega Holcer puba, kjer se odvijajo najbolj zaželene smučarske zabave. Prepoznavna je postala Vabova blagovna znamka BOOM, ki združuje smučanje, bivanje tik ob smučiščih in zabavni program Holcerijo. Je pa res, da največji izziv in finančno breme še vedno ostajata vzdrževanje infrastrukture in servisiranje naprav, denimo žičnic in sedežnic. Občine pri tem ne morejo pomagati, državi pa kot da je vseeno.

T

Deli s prijatelji