ZAKON

Izbira prvega policista po novem odpira vrata političnemu kadrovanju?

Objavljeno 07. februar 2013 18.23 | Posodobljeno 07. februar 2013 18.23 | Piše: S. J., STA

Uveljavila se bo nova policijska zakonodaja, ki zamenjuje zdaj veljavni zakon o policiji.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Poslanci so s 45 glasovi za in 32 proti sprejeli zakon o organiziranosti in delu v policiji. S tem zakonom se bo uveljavila nova policijska zakonodaja, ki zamenjuje zdaj veljavni zakon o policiji. Prejšnji teden so namreč poslanci sprejeli tudi zakon o nalogah in pooblastilih policije.

Kako po novem do generalnega direktorja policije?

Zakon o organiziranosti in delu v policiji med drugim spreminja sistem imenovanja generalnega direktorja policije, ki se izenačuje s sistemom imenovanja drugih generalnih direktorjev v javni upravi. Tako ministru, preden bo kandidata predlagal v imenovanje vladi, ne bo treba dobiti mnenja posebne strokovne skupine, ampak bo celotni postopek preverjanja primernosti kandidata izvedel kadrovsko-akreditacijski svet.

Prav tako zakon spreminja status Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in ga umešča pod okrilje uprave kriminalistične policije.

Večja decentralizacija policije

Zagovorniki zakona so izpostavljali predvsem njegovo normativno ureditev, ki da omogoča moderno organiziranost in delovanja policije, pa tudi večjo decentralizacijo policije oziroma povezanost z lokalno skupnostjo.

Zakonu nasprotovali PS in SD

Nasprotnici zakona, PS in SD, sta opozarjali na spremembe v načinu imenovanja in razrešitve generalnega direktorja policije ter spremembo statusa NPU. Sprememba načina imenovanja po njihovem mnenju odpira vrata političnemu kadrovanju, sprememba statusa NPU pa naj bi pomenila njegovo degradacijo. Zavzeli so se tudi za jasnejšo opredelitev zadev, ki jih obravnava policija in o katerih je lahko obveščen notranji minister. Vsa našteta vprašanja so z dopolnili poskusili spremeniti že v prejšnjih obravnavah, a neuspešno. V tretji obravnavi nihče ni vložil dopolnil.

Nova policijska pooblastila

Prejšnji teden so poslanci sprejeli še zakon o nalogah in pooblastilih policije, ki ureja policijska pooblastila in jim dodaja nekatera nova. Med temi so tudi pooblastila, s katerimi bo policija lažje preprečila izgrede na športnih prireditvah. Policisti bodo lahko posameznikom preprečili udeležbo na športni prireditvi ali potovanje na takšno prireditev.

Deli s prijatelji