GLASOVANJE

Izberite: Zlato okno za najboljšo izložbo

Objavljeno 29. oktober 2014 16.55 | Posodobljeno 28. oktober 2014 14.16 | Piše: Andrej Predin

Društvo slovenskih založnikov bo na letošnjem knjižnem sejmu prvič podelilo nagrado zlato okno. Dobil jo bo avtor najbolje opremljene knjigarniške izložbe. Do zdaj se jih je na tekmovanje prijavilo osem.

Izložba v knjigarni v ljubljanskem Nebotičniku.

Za uspešno prodajo pogosto ni dovolj, da ima knjiga lep ovitek in udaren naslov. Neredko se posamezniki odločijo za nakup šele potem, ko jo opazijo v izložbi, zato so v Društvu slovenskih založnikov začeli razmišljati, kako bi knjigarne spodbudili k inovativnejšemu in bolj angažiranemu opremljanju izložb.

»Zamisel, da ustanovimo nagrado za najlepšo knjigarniško izložbo zlato okno, smo dobili na odboru društva založnikov, saj smo menili, da mnogo izložb knjigarn kupca ne pritegne in da bi morale biti tiste, ki se trudijo z izpostavitvijo, nagrajene,« nam je zaupala predsednica društva Maruša Kmet. »Vemo, da je izložba ogledalo vsake knjigarne ter z estetskim videzom in izvirnostjo lahko prispeva tako k povečanju zavedanja o pomembnosti knjige kot tudi posredno k boljšim prodajnim rezultatom.«

Že kmalu po razpisu so naleteli na presenetljiv odziv, saj so prejeli kar osem prijav, zbirajo pa jih do 3. novembra, torej še dober teden. »Knjigarji so se zelo potrudili, lahko bi celo rekli, da smo jih z natečajem spodbudili h kreativnosti, za katero verjamemo, da ne bo enkratna. Nekatere so izjemno izvirne. Izložbe so tematsko ali grafično dovršene.«

Knjigarne se lahko za priznanje potegujejo tako, da na spletni strani Društva slovenskih založnikov drustvo-zaloznikov.si preprosto izpolnijo obrazec in pošljejo fotografijo izložbe. Glasovanje pa poteka tudi na spletni strani Slovenskih novic. Predsednik letošnje komisije je grafični in industrijski oblikovalec Jani Bavčer, eden najvidnejših slovenskih grafičnih oblikovalcev ter dolgoletni predsednik Društva oblikovalcev Slovenije.

V komisiji bodo tudi Darja Horvat, Irena Razpotnik, Zdravko Kafol, Helena Kraljič in predstavnik Slovenskih novic, ki bo posredoval rezultate spletnega glasovanja.

Do zdaj so se na natečaj odzvali pri knjigarnah Mladinske knjige Konzorcij, v poslovalnici na Čopovi in v Nebotičniku. Izložbe so uredili tudi v poslovalnicah DZS v Plavi laguni in Radovljici, knjigarni Založbe Sanje na Trubarjevi ulici ter pri poslovalnicah Založbe Učil Felix na Čopovi in Cankarjevi ulici.

Razglasitev zmagovalca in podelitev nagrade bosta potekali v sredo, 26. novembra, ob 17. uri v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma v sklopu vsakoletnega knjižnega sejma. »Nagrajena knjigarna bo poleg plakete zlato okno bogatejša za kavni avtomat, ki ga poklanja pokrovitelj natečaja. S tem bo še prijaznejša do kupcev.« 

GLASUJTE ZDAJ – kliknite tukaj!

Deli s prijatelji