MOBING

Iz živalskega vrta so ga vrgli na cesto

Objavljeno 03. februar 2015 21.33 | Posodobljeno 03. februar 2015 21.33 | Piše: Aleksander Brudar

Nekdanji sindikalist Miha Dobrovoljc je vložil tožbo proti ZOO.

Miha Dobrovoljc trdi, da je bil v ZOO žrtev mobinga. Foto: Blaž Samec

LJUBLJANA – Primer nekdanjega prvega sindikalista delavcev v ljubljanskem živalskem vrtu (ZOO) Mihe Dobrovoljca, ki je bil, kot trdi, zaradi opozarjanja na nepravilnosti, ki so se dogajale v letih vodenja Zdenke Barbare Ban Fischinger, aprila 2013 krivdno odpuščen, se je preselil na delovno sodišče. Vrgli so ga na cesto, ker se dvakrat ni »žigosal ob prihodu v službo« in ker je »v nasprotju z navodili delodajalca ročno s svinčnikom vnesel popravke v evidenco prisotnosti«.

Od živalskega vrta zahteva, da ga spet zaposlijo in mu izplačajo vse plače in prispevke od dneva, ko je bil odpuščen, ter 20.000 evrov odškodnine zaradi domnevnega mobinga. Kot nam je povedal Dobrovoljc, je tam delal že 19 let in si nikakor ni mogel zatiskati oči pred nepravilnostmi. Sindikat delavcev je aprila 2012 na Komisijo za preprečevanje korupcije poslal prijavo, v kateri je opozarjal na sporne kadrovske poteze direktorice, ki naj bi kazale na nepotizem. Tam so zaposlili očeta fanta Fischingerjeve hčerke Antona Gabrovška, med drugim pa naj bi z živalskim vrtom sodeloval brat moža strokovne vodje. »Direktorica je izjavljala, da bo novi vodja izjemno sposoben in poln odlik, pa razpis ni bil še niti končan. Tako da je bilo očitno, da je že vnaprej izbran,« je pisalo v prijavi. Hkrati se je, kot nadaljuje sogovornik, nad njim začel izvajati mobing, saj naj bi mu vodstvo hkrati z odvzemom delovnih nalog očitalo, da ima premalo dela, ga premeščalo v druge pisarne in mu povzročalo občutek strahu pred izgubo službe. »Že takrat so računali, da bom pod pritiski dal odpoved,« je povedal Dobrovoljc.

Pogovori na štiri oči

Fischingerjeva je v več kot uro dolgem zaslišanju poudarila, da razlog za odpustitev nikakor ni bilo njegovo opozarjanje na nepravilnosti, ampak kršitve pogodbenih obveznosti. Med drugim je poudarila, da se je s tožnikom večkrat na štiri oči pogovarjala o tem, kaj bo prinesla reorganizacija dela v ZOO. »V novi sistematizaciji smo planirali spremembe, da takega vodenja oskrbniške službe, tovrstnega obsega dela, kot ga je opravljal Dobrovoljc, ne potrebujemo več in ga v novi sistematizaciji nismo predvidevali,« je pojasnila. Odločili so se, da bodo zaposlili novega sodelavca, ki bo prevzel vodenje vzdrževalne službe, Dobrovoljc pa bo opravljal dela v okviru oskrbniške službe.

Hkrati mu je naročila, naj, glede na to, da bo polovico nalog predal novemu sodelavcu, pripravi predlog, kaj bi on s področja oskrbniške službe prevzel. Sledilo je njegovo »pismo o preveč in premalo dela«, v katerem, kot pravi, ni pisal o tem, kaj bi lahko delal, ampak da ima že zdaj zadosti dela. Zavrnila je očitek, da so ga ignorirali ter da so nad njim izvajali mobing, ko se je moral zaradi njene hčerke preseliti v drugo pisarno. Slednja je tam, kot je pojasnila, sedela, da je lahko lažje pomagala strokovni vodji, saj bi morala drugače delati od doma. »Po mojem mnenju bi bilo v tistem trenutku najprimerneje, da bi vzel laptop in bi svoje posle, ki jih ni bilo veliko, kot tudi sam trdi, opravljal v kontejnerju skrbniške službe, ki je bil ves dan prazen,« je nadaljevala direktorica ZOO.

Kot absurd brez primere je označila njegove trditve, da je bil pod stresom, ker se je bal za službo po reorganizaciji. Pojasnila je, da ga kot predsednika sindikata iz poslovnih razlogov tako ali tako ne bi smeli odpustiti. »Da mu ne grozi odpoved delovnega razmerja, sem mu jasno povedala,« pravi in dodaja, da mu je na sestanku pojasnila, da bo moral po novem tudi sam poprijeti za kakšno oskrbniško delo. Kot vojaku po duši, kot se je izrazila, se je, ko mu je po letu dni boja z vodstvom zmanjkalo »municije obtožb«, iz neposrednega napadalca prelevil v nemočno žrtev mobinga. Potem ko je dobil odpoved, je, kot še dodaja, verjetno razlagal kolegom, da je zadovoljen, da je bil odpuščen, saj bo lahko ukrepal proti vodstvu. Na koncu je še poudarila, da pristojne službe niso ugotovile nobenega od očitkov glede kršitev, a jih Dobrovoljc še kar naprej ponavlja. »A to pa ni mobing?« se je vprašala.

Dobrovoljc je povedal, da je v pismu poudaril, da bo lahko sprejel kritiko, da ima premalo dela, ko bodo za vse v vrtu veljali enaki kriteriji, in da lahko prevzame skrb nad surikatami, a se to ni zgodilo. Poudaril je, da je vsak izhod iz vrta sporočil poslovni sekretarki, in zavrnil trditev direktorice, da je samovoljno nehal hoditi na kolegije.

Postopek glede mobinga ustavljen

ZOO je zaradi prijave Mihe Dobrovoljca o nepotizmu in nepravilnostih pri zaposlovanju pod drobnogled vzela tudi delovna inšpekcija. Direktorica Zdenka Barbara Ban Fischinger nam je pojasnila, da inšpekcija glede nepotizma ni ugotovila nepravilnosti ali prekrška, je pa ugotovila zastarelost akta o sistematizaciji, zaradi česar je izdala ureditveno odločbo. To so nam potrdili tudi na inšpektoratu, kjer so dodali, da je bila pristojna inšpektorica v nadaljevanju postopka seznanjena s predlogom nove oziroma popravljene sistematizacije. Fischingerjeva je še dodala, da je Dobrovoljc zadnjo prijavo na delovni inšpektorat dal leta 2012, v katerem jo je obtožil prekrška v zvezi z mobingom nad njim. Glede te obtožbe je bil postopek s sodbo sodišča ustavljen, kar, kot še dodaja, pomeni, da očitanih nepravilnosti ni bilo.

Deli s prijatelji