REVIZIJA

Iz Slovenskih železnic odtekali milijoni

Objavljeno 02. julij 2013 22.50 | Posodobljeno 02. julij 2013 22.52 | Piše: STA, S. J.

Denar je iz železnic polzel pri nakupu železniških pragov kot tudi pri prodaji lokomotiv, saj so hotele uprave na lahek način priti do denarja.

LJUBLJANA –  Revizije preteklega poslovanja Slovenskih železnic kažejo, da je denar iz sistema polzel tako pri nakupu železniških pragov kot tudi pri prodaji lokomotiv. Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je povedal, da je s takšno prakso konec in da je del dokumentov že izročil policiji.

V Slovenskih železnicah bodo poleg kazenskih postopkov vložili tudi odškodninske tožbe zoper odgovorne.

Samo pri pragovih ob milijon evrov

Med spornimi posli na železnicah so na televiziji izpostavili nakup bukovih pragov, po katerih tečejo tračnice. Po njihovih navedbah so v Slovenskih železnicah za vsakega posebej plačali 65 evrov, medtem ko bi jih lahko pri lastnem podjetju ŽGP dobili za 38 evrov.

Pri takšnem obsegu materiala so revizorji izračunali, da je bilo podjetje ob milijon evrov.

Eden izmed spornih poslov je tudi ta, da so centralne delavnice železnic kupile lokomotivo, jo obnovile in prodale naprej prek posrednika v BiH. V Slovenskih železnicah sedaj ugotavljajo, da so pri eni od lokomotiv s prodajo za 248.000 evrov presegli vrednost obnove, torej so naredili slabih 7000 evrov izgube. Po podatkih Davčne uprave RS pa je posrednik nato z lokomotivo zaslužil 272.000 evrov. Kdo in zakaj je izbral posrednika, revizorjem ni znal pojasniti nihče, je še poročal Pop TV.

Finančno mahinirali – in se opekli

Precej več denarja kot pri nakupih in prodaji opreme pa je izginilo v finančnih mahinacijah. V času gospodarske rasti so skušale uprave priti na lahek način do zaslužka. Ko so bile obresti kreditov v švicarskih frankih nižje od tistih v evrih, so naredili napako in se vezali na švicarske franke. Ob tem so plačali še drago zavarovanje za morebitna valutna tveganja, a so kupili tako nevaren finančni produkt, da jih je stal še več.

Deli s prijatelji