RAZSIPNO

Iz proračuna gredo za telefone milijoni

Objavljeno 06. januar 2014 09.36 | Posodobljeno 06. januar 2014 09.36 | Piše: Ksenija Koren

Po prijavljenih podatkih državni organi zatelefonirajo najmanj za 3,5 milijona evrov.

Na ministrstvih, ki jih vodita Jernej Pikalo in Senko Pličanič, se požvižgajo na transparentnost, tako kot v kabinetu premierke. Foto: Matej Družnik

LJUBLJANA – Pogled v evidenco uporabe telefonov, objavljeno na portalu Republike Slovenije e-uprava, razkriva, da davkoplačevalce stacionarni in mobilni telefoni zaposlenih v državnih organih letno stanejo milijone. Zadnji objavljeni podatki, gre za september 2013, pričajo, da so organi državne uprave v tem mesecu prijavili za 295.000 evrov telefonskih pogovorov. A pozor, to je le del podatkov, saj jih vsi niti ne prijavljajo. Tako v evidenci denimo manjkajo stroški porabe telefonov na ministrstvu za pravosodje, ki ga vodi Senko Pličanič (DL), in na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pod taktirko Jerneja Pikala (SD). Svetli zgled nista niti kabinet prve v vladi Alenke Bratušek (PS) in generalni sekretariat vlade, saj o podatkih ne poročata.

Že hiter pogled v zbrane podatke pove, da iz davkoplačevalske malhe vsako leto za telefoniranje državnih organov odteče najmanj 3,5 milijona evrov (september 2013 smo množili z dvanajstimi meseci). Če bi podatke prijavili tudi pri Bratuškovi, Pličaniču, Pikalu in vseh upravnih enotah, bi številka gotovo narasla še za kak milijon. Levji delež, vsaj sodeč po objavljenih podatkih, za 2,8 milijonov, še vedno zavzemajo stacionarni telefoni. Septembra so imeli organi državne uprave teh kar 21.598. Mobilnih telefonov so prijavili 5328, pogovarjanje stane več kot 650 tisočakov na leto.

V oči bode klepetavost uslužbencev davčne uprave

Septembra so naredili za 46.000 evrov stroškov, od tega za 42.000 evrov po stacionarnih telefonih. Med ministrstvi daleč največ zatelefonirajo na tistem za obrambo, ki ga vodi Roman Jakič (PS). Njihov račun za september je nanesel 72.000 evrov. Vojaki so od tega porabili 37 tisočakov, večinoma prek stacionarnih telefonov. Največ stacionarnih telefonov so sicer prijavili z ministrstva za notranje zadeve, ki ga vodi Gregor Virant (DL), in sicer 8396 aparatov. Policisti imajo 7224 telefonov, s katerimi so septembra porabili 26.000 evrov. Kar je veliko, a ne toliko v primerjavi s policijskimi stroški za mobilne telefone. Sporočili so namreč, da jih imajo 1527, telefoniranje z njimi pa je stalo proračun 15 tisočakov.

Deli s prijatelji