KDO JE V OZADJU?

Iz propadlega LDS v nadzorni svet državnega Aerodroma

Objavljeno 17. julij 2013 21.04 | Posodobljeno 17. julij 2013 21.04 | Piše: STA, T. L.

Iztok Podbregar je nepričakovano v upravi Aerodroma Ljubljana.

Iztok Podbregar poziva koalicijske stranke naj spremenijo koalicijsko pogodbo.

BRNIK – Nadzorni svet Aerodroma Ljubljana je na današnji seji imenoval tretjega člana uprave. Predsedniku uprave Zmagu Skobirju in članici uprave Bernardi Trebušak se bo pridružil Iztok Podbregar, nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske in nekdanji direktor Sove. O investiciji v novi terminal pa naj bi predvidoma konec avgusta odločala skupščina.

Kot je Aerodrom Ljubljana sporočil prek spletnih strani Ljubljanske borze, je bil Podbregar imenovan za petletno mandatno obdobje, funkcijo člana uprave pa bo nastopil 1. avgusta letos. Nadzorni svet družbe je namreč ocenil, da je treba trenutno upravo okrepiti, predvsem zaradi predvidene spremembe lastništva in investicije v novi potniški terminal.

»Prodaja državnega deleža in morebitna investicija v letališko infrastrukturo zahtevata pri upravljanju družbe dodatno znanje in naloge, ki jih bo tričlanska uprava lažje zmogla,« je imenovanje novega člana uprave po seji komentiral predsednik nadzornega sveta Milan Perović.

Aerodrom v bran svoji izbiri

51-letni Podbregar je izkušen na področju letalstva in varnosti ter upravljanja kritične infrastrukture. Je redni profesor in doktor znanosti organizacije in menedžmenta. Ima bogate izkušnje s področja strateškega in kriznega menedžmenta, metod in tehnik pogajanj ter kadrovskega menedžmenta in varnosti, so sporočili iz Aerodroma Ljubljana.

Novi nadzorni svet Aerodroma Ljubljana, ki se je prvič sestal prejšnji teden, je na današnji seji razpravljal tudi o obsežni investiciji ljubljanskega letališča v novi potniški terminal. Nadzorni svet je ob tem podprl odločitev uprave, da predvidoma za 30. avgust skliče skupščino, na kateri bodo delničarji odločali o 57 milijonov evrov vredni investiciji.

Drugi potniški terminal je bil osrednja tema že na junijski skupščini Aerodroma Ljubljana, a je tedaj uprava glasovanje o investiciji umaknila z dnevnega reda, saj je tik pred tem vlada napovedala, da bo država prodajala svoj delež v družbi. Tako še ni jasno, ali se bo gradnja terminala, za katerega so bila že odobrena tudi evropska sredstva, dejansko začela, že več mesecev pa so v teku razpisi za izvajalce del.

Na letališču se investicije v novi terminal brez jasnega soglasja lastnikov ne bodo lotili, poudarja predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir. V Slovenski odškodninski družbi (Sod), ki ima večinski lastniški delež Aerodroma Ljubljana, pa so že na junijski skupščini poudarili, da podpirajo razvojne načrte uprave, vendar vseeno menijo, da bi bilo smiselno, da uprava za ta projekt poišče morebitnega strateškega partnerja.
 

Deli s prijatelji