V TRENUTKU BREZ VSEGA

Iz peči so mu ukradli 
življenjske prihranke

Objavljeno 25. april 2015 20.37 | Posodobljeno 25. april 2015 20.37 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Rafko Jordan je 40 let trdo delal in skromno živel.

Tudi Vinko Jordan ima slabe izkušnje s tatovi. Foto: Tanja Jakše Gazvoda

RUHNA VAS PRI ŠKOCJANU – »Saj kar ne morem verjeti. Vso voljo mi je vzelo. In kljub vsemu moram to vzeti za dobro, čeprav ni,« je v četrtek zjutraj razmišljal Rafko Jordan iz Ruhne vasi pri Škocjanu. Neznanci so ga obiskali v noči na torek in mu pobrali vse prihranke. Veliko denarja je bilo, saj je varčeval tako rekoč vse življenje. V trenutku je ostal brez vsega.

V ponedeljek zvečer je okoli pol desetih ugasnil luč in šel spat. Že čez nekaj minut je sicer zaslišal, da je nekaj zaropotalo, potem pa se je umirilo, zato ni šel pogledat, ali se na dvorišču dogaja kaj čudnega. Kdo bi si namreč mislil, da se bodo nepridipravi lotili brskanja po gospodarskem poslopju, ki stoji ob hiši, v sklopu katere je tudi hlev, v njem pa tri glave živine.

Zlomljena ključavnica

Ko smo 71-letnega Rafka včeraj obiskali okoli devete ure zjutraj, je imel za sabo že kar nekaj ur dela. Najprej je postoril vse potrebno v hlevu, tudi nakosil je že, zmotili pa smo ga v trenutku, ko se je odpravljal v gozd, saj se je namenil pripravljat drva za naslednjo zimo. »Dokler sem zdrav in dokler zmorem, bom delal,« pravi Rafko, ki ima približno dva hektarja zemlje, nekaj je tudi gozda, sicer pa tudi na njivi vse lepo raste, krompir je celo že okopan.

Ko se je v torek zjutraj odpravil do gospodarskega objekta, je takoj videl, da nekaj ni v redu. »Zvečer sem vrata zaklenil, zjutraj pa so bila odklenjena in priprta,« pove. V drugem prostoru, kjer je bilo vlomljeno, ima priročno skladišče, v posodah je koruza, nekoliko zadaj pa je stara peč, takšna, za vodo greti. In v njej je shranil svoj denar. Saj ga je imel najprej na banki, a ko je bilo toliko govora o tem, kako nestabilno je poslovanje naših bank, se je odločil, da bo prihranke dvignil in jih spravil doma. Nikomur ni povedal, kam jih je dal, zato je toliko težje razumeti, kako so lahko tatovi pogledali prav v peč. Zjutraj je ugotovil, da je bilo vlomljeno tudi v kurilnico, ključavnica pa je bila zlomljena.

Rafko je 40 let delal v Adrii pa še kmetoval je ves čas. Bil je dober delavec, o tem priča tudi ček, ki ga ima doma. Dobil ga je za 40 let dela ob 40-letnici Adrie, z njim pa tudi 240.000 tolarjev nagrade. V vseh štirih desetletjih službe namreč ni bil niti en dan na bolniški.

Sogovornik, ki ve, da doma ne bo nikoli več hranil denarja, pove, da je bil že večkrat tarča tatov. Sredi belega dne, ko je delal na njivi, mu je nekdo ukradel kokoši. Poštar je tatiča videl in poklical policiste, ti pa so takoj prihiteli in storilca našli v bližnjem romskem naselju. Ostal je tudi brez kotla in voza, pred dvema letoma so se tatovi lotili krompirja na njivi, kakšnih 10 gajb so ga nabrali.

Brat ob 
teleti in drva

V klepetu izvemo, da ima skoraj vsaka od peščice hiš izkušnje z nepridipravi, v sosednji vasi na primer so pred kratkim ukradli 200-kilogramskega prašiča, potem pa še 10 kokoši, izkušnje s tatovi ima tudi Rafkov brat Vinko, ki živi na začetku vasi. »Iz hleva so mi ukradli dve teleti, stari 10 tednov. Enkrat sem ostal brez denarja, ki sem ga hranil v sobi v predalu mize. Pa brez nafte, kakšnih 150 litrov je je bilo, na traktorju so potrgali vso napeljavo, še prej pa so seveda vlomili v garažo. Pred dvema letoma so mi kradli celo drva; snega je bilo do kolen ali čez, ko je moj prijatelj opazil kombi za kozolcem in dva Roma, ki sta zlagala drva v svoje vozilo. Prepodil sem ju, prišli so tudi policisti, a ukradenega nisem dobil nazaj,« niza izkušnje 65-letni Vinko in preden se odpravi na njivo, še pove: »Tako je to. Lahko imaš zaklenjeno ali pa odklenjeno. Tisti, ki se je namenil krasti, bo kradel!«

A kljub vsemu: zaklepati je treba, hkrati pa policisti Policijske uprave Novo mesto svetujejo, naj doma ne hranimo večjih vsot denarja ali drugih dragocenosti. »Policisti namreč ugotavljajo, da lahko storilci v kratkem času temeljito preiščejo prav vse prostore v hiši ter denar in druge dragocenosti najdejo tudi na mestih, za katera so oškodovanci prepričani, da so dovolj skrita in da tam denarja ne bo nihče našel. Občanom svetujemo, naj denar hranijo v banki ali v sefu,« ob tem opozarja predstavnica za odnose z javnostmi na PU Novo mesto Alenka Drenik.

Deli s prijatelji