NADOMESTILO PLAČE

Iz parlamenta na kavč, na račun pa vsak mesec 3000 evrov

Objavljeno 19. avgust 2014 17.00 | Posodobljeno 19. avgust 2014 13.07 | Piše: A. L.

34 poslancev iz prejšnjega mandata je zaprosilo za plačno nadomestilo.

LJUBLJANA – Kar 64 poslancev iz prejšnjega mandata ni več v državnem zboru (DZ). Nekateri niso dobili dovolj glasov, drugi niso kandidirali, tretji so se upokojili. Natančno 34 jih je zaprosilo za plačno nadomestilo, poroča današnje Delo.

3000 na mesec

Nadomestilo poslancu pripada (če ne more dobiti službe, se vrniti na prejšnje delovno mesto ali se upokojiti) od šest do največ 18 mesecev – odvisno od trajanja poslanske kariere, znaša pa 80 odstotkov plače, ki jo je poslanec prejemal, ko je še opravljal funkcijo. To pomeni okoli 3000 evrov bruto.

Poslancem nadomestilo pripada največ 18 mesecev: šest mesecev za prvi mandat, za vsakega prejšnjega še po tri mesece (a največ šest skupaj). Za tiste pred upokojitvijo se lahko podaljša še za šest mesecev.

PS in SDS v ospredju

Največ prošenj za nadomestilo je prišlo iz PS in SDS, medtem ko zanj ni zaprosila nobena od dveh izpadlih poslank Desusa. Poleg njiju za nadomestila ne bodo zaprosili niti v NSi, saj so vsi prejšnji poslanci mandate vnovič dobili.

Vodja poslanske skupine PS Jožef Kavtičnik je zaprosil za nadomestilo. Sicer ga čaka služba na osnovni šoli v Nazarjah, a ga do novembra zaradi zamrznitve zaposlovanj v javnem sektorju tam še ne morejo zaposliti. Za Delo je pojasnil, da ne bo več ravnatelj, temveč učitelj športne vzgoje, pazil pa bo tudi otroke zaposlenih staršev v podaljšanem bivanju.

Jerajeva in Černač bi nadomestilo

Nadomestilo si želita tudi podpredsednika SDS Alenka Jeraj in Zvone Černač. Delo odgovora, zakaj se nista zaposlila v stranki in ali bosta kandidirala na lokalnih volitvah, niso prejeli.

Med tistimi, ki bi imeli nadomestilo, so tudi trije nekdanji ministri: Tina Komel (PS), Dragutin Mate (SDS) in Andrej Vizjak (SDS). 

Lastnik odvetniške pisarne brez službe

Trije poslanci iz DL si prav tako želijo nadomestilo. Med njimi je tudi vodja strankine poslanske skupine Rihard Braniselj, ki je lastnik zasebne odvetniške pisarne. Pojasnjuje, da je družba trenutno v mirovanju in da jo bo aktiviral v prihodnjih tednih.

Mandatno-volilna komisija bo v kratkem presojala, ali bo vsem, ki so za nadomestilo zaprosili, to tudi dodelila. Do zdaj ga je odrekla le izjemoma.

Deli s prijatelji