BOREC

Iz Nemčije močnejši v boju za življenje

Objavljeno 19. junij 2016 10.45 | Posodobljeno 19. junij 2016 10.45 | Piše: Špela Ankele

Po zdravljenju v tujini se hudo bolni 19-letni Luka Kovačič počuti bolje. Proti raku se bori s pomočjo dobrih ljudi, med njimi so številni športniki.

V zadnjih tednih se je zvrstilo kup prireditev, koncertov, predavanj in podobnih dogodkov z enim ciljem – pomagati mlademu Bohinjcu Luki Kovačiču, ki je hudo zbolel. (Foto: Špela ankele)

BOHINJSKA BISTRICA – »Terapija, ki sem jo imel v Nemčiji, je bila naporna. A vse dobre misli, ki so mi jih prijatelji, znanci in tudi popolni tujci prek spleta posredovali v zadnjih tednih, so pomagale. Zdržal sem. Nisem in ne bom obupal,« je včeraj opoldne obljubil 19-letni Luka Kovačič. Za nekaj kratkih minut smo mladeniča zmotili doma v bohinjski vasici Brod, kamor se je iz Nemčije vrnil pred nekaj dnevi.

»Vsaka spodbudna beseda mi ogromno pomeni. Ko sem v Nemčiji ležal v bolniški sobi in si ogledoval zapise na facebooku, so me vse te dobre misli motivirale. Čeprav sem bil izmučen od vsega, sem imel glavo pokonci,« je misel nadaljeval mladenič. Lani jeseni so zdravniki ugotovili, da ima raka na debelem črevesu, ki se je razširil po trebušni mreni. Po mnenju mnogih je bolezen neozdravljiva. Pred enim mesecem smo najstnika prvič obiskali v bohinjski vasici Brod, saj z družino ni več vedel, na koga naj se obrne. Njegovo zdravstveno stanje se je slabšalo in vsi so se zavedali, da z vsakim dnem upanje kopni. Le nekaj dni po objavi zgodbe je bil mladenič že na poti do nemške klinike, kjer je ostal tri tedne.

»To, da sem se odpravil na zdravljenje v Nemčijo, je bila brez dvoma prava odločitev. Ko sem prišel na kliniko, so ugotovili, da imam infekcijo, ki bi v nekaj dneh lahko pripeljala do hujšega zapleta. Zdaj se počutim bolje kot pred enim mesecem,« je včeraj opisal Luka. Kot pravi, še ne ve, kje bo – najverjetneje čez kak teden – nadaljeval terapije: »Vse, kar si želim, je to, da dobim pravo zdravilo in da najdemo pravo terapijo. To je vse, ničesar več si ne želim.« Tem besedam prikima njegova mama Vesna Ravnik, ki mu skupaj z družino trdno stoji ob strani.

Ko se je Luka odpravil na zdravljenje v Nemčijo, so se odzvali tudi številni bralci našega časopisa, ki so darovali v naš dobrodelni sklad. Ker so v Bohinju zaslutili, da njegovo zdravljenje ne bo poceni, so tesno stopili skupaj še mladeničevi prijatelji in sošolci. Na facebooku so odprli skupino in začeli zbirati sredstva.

V kratkem času se je spletni skupini pridružilo prek 12.000 članov. Na več kot 100 lokacijah po Sloveniji so začeli zbirati zamaške za mladega Bohinjca. Pripravili so koncerte, dobrodelne prireditve, predavanja. Ravno za danes je na Vodiški planini napovedana dobrodelna prireditev, na kateri bo s sladkimi umetninami sodelovala tudi Alma Rekić, odločna sodnica v oddaji MasterChef. Jutri se na Jesenicah obeta večja dobrodelna prireditev, podčrtana z dražbo, in še bi lahko naštevali.

Med tistimi, ki predstavljajo jedro skupine, zbrane, da pomaga Luki Kovačiču, je Bohinjec Gregor Medved. Te dni ga čaka še zadnje poglavje mature, hkrati pa vsak dan vsaj uro (prej bi rekli, da še malo več) nameni dobrodelni akciji. »Vodim zbiranje zamaškov. Zdaj se jih je zbrala že skoraj tona,« je včeraj povedal Gregor, medtem ko je sredi Bohinjske Bistrice odpiral vrata večjega skladišča, ki je že dodobra zapolnjeno z zamaški. Zanje ne bodo dobili bogastva, kvečjemu nekaj sto evrov, a misel je tista, ki šteje: »Prek zbiranja zamaškov se veliko govori o akciji, hkrati pa bomo s tem, ko bomo zamaške odložili na pravo mesto, storili nekaj za naravo.«

Prihodnji teden nova licitacija

Pred meseci kar niso mogli verjeti, s kakšno diagnozo se sooča mladostnik, saj gre za bolezen, značilno za precej starejšo populacijo. »Ko smo ga jeseni obiskali v bolnišnici, nam je povedal, da ima raka. Ta diagnoza nas je vse presenetila. Saj smo se v družbi že prej pogovarjali o raku, a seveda nismo pričakovali, da se bo pojavil tako blizu nas. Ko smo izvedeli, smo bili vsi pretreseni,« zastane beseda tudi Gregorju Medvedu.

Zgodba Luke Kovačiča se je dotaknila številnih Slovencev, ki so se že odzvali klicu na pomoč. Med njimi so številni znani športniki. Darovali so kape, drese, startne številke in rekvizite. »Prihodnji teden se na spletu začenja licitacija stvari, ki so jih v dober namen podarili znani športniki. Seznam je dolg, saj se je do zdaj nabralo kakih 30 kap, startnih številk, majic in vsega drugega,« je velik odziv športnega sveta pojasnil Jure Sodja, eden gonilnih motorjev dobrodelne akcije. Med tistimi, ki so se odzvali, so Anže Kopitar, ki je prispeval hokejsko palico s svojim podpisom, nogometaši, skakalna reprezentanca in mnogi drugi.

Mimogrede: tudi Luka je bil, preden ga je prizadela bolezen, športnik, igral je nogomet v članski vrsti bohinjskega kluba, ukvarjal se je z vadbo na prostem in še s čim. »Trenutno še ne vemo, kje bo Luka nadaljeval zdravljenje. Če se bo pokazalo, da denarja zanj ne potrebuje, bomo zbrana sredstva nakazali nekomu, ki potrebuje pomoč. To bomo seveda storili v dogovoru z Luko,« je še obljubil Jure Sodja.

Naj omenimo, da smo tudi prek dražbe, ki je potekala na naši spletni strani, za nogometni dres vratarja Jana Oblaka, ki se je dobrodelni akciji pridružil prek agencije PlayersPromotion, zbrali 1500 evrov. Toliko je podjetje Housing Co., d. o. o., ponudilo za dres, celoten izkupiček pa bo šel za dober namen. 

Deli s prijatelji