SANJSKO

Iz Leka skočil v ameriški sen

Objavljeno 23. julij 2012 11.40 | Posodobljeno 22. julij 2012 20.34 | Piše: Irena Divković Milanović

Zastopniki slovenskih podjetij v tujini radi zaženejo svoj posel.

Andrej Gašperlin si je v ZDA ustvaril premoženje s farmacevtskimi posli.

ST. LOUIS – Andrej Gašperlin je bil šest let in devet mesecev direktor Leka USA, in sicer med letoma 1994 in 2000. Potem ko se je končal njegov mandat v ameriški podružnici slovenskega farmacevtskega giganta, je danes 52-letni Gašperlin delal v različnih podjetjih. Med drugim je bil podpredsednik v ameriških Cadila Pharmaceuticals in Helm NY, nato pa je postal predsednik najprej v AB Pharmaceuticals, leta 2008 pa v Haupt Pharma Inc.

Slovenski farmacevt z ameriškim naslovom je po diplomi na Univerzi v Ljubljani šolanje nadaljeval na ameriški univerzi Saint Joseph's University. Z ženo Mojco, hčerko Špelo in sinom Gašperjem je Andrej, ki mu v ZDA pravijo Andrew, živel na treh naslovih v New Jerseyju, in sicer v Closterju, Harrington Parku in Norwoodu, preden je kupil vilo v Wildwoodu blizu Chesterfielda, predmestju St. Louisa v zvezni državi Missouri. Mimogrede, predstavništvo Leka je imelo sedež v New Jerseyju, in sicer v Englewood Cliffs, zato je izbira lokacij v bližini delovnega mesta logična. Gašperlin je pri Leku USA vodil registracijske postopke zdravil pri FDA. Po letu 2000 je z ženo vložil denar v prvo nepremičnino v Chesterfieldu. Ena tamkajšnjih zgodovinskih skupnosti se imenuje Bellefontaine, po francoskih priseljencih, ki so pustili pečat na arhitekturi mesta.

Za sinom tudi na Aljasko!

Slovenska družina živi v priljubljeni četrti Highland Way Drive, ki jo odlikujejo velikanske vile s prostranimi zelenicami, v neposredni bližini gozdnega pasu. Vila je velika nekaj manj kot 300 kvadratnih metrov, zemljišča pa je za več kot 3500 kvadratov. Dom Gašperlinovih ima štiri spalnice in prav toliko kopalnic, letni davek na nepremičnino pa znaša več kot 6600 dolarjev. Vila je bila zgrajena leta 1993 in ima dve nadstropji ter zunanji bazen, njena tržna vrednost znaša slabega pol milijona, nekateri pa jo ocenjujejo tudi na 900.000 dolarjev.

Gašperlin je na domačem naslovu registriral dve podjetji, AB Pharmaceuticals in Haupt Pharma. Prvo je ustanovil julija 2003, maja 2004 pa je slovenski podjetnik postal pooblaščena oseba. Haupt Pharma je bila registrirana najprej v Nevadi, zvezni državi s številnimi davčnimi olajšavami, potem pa se je marca 2010 odprla še podružnica v Missouriju, na Gašperlinovem zasebnem naslovu, in Slovenec je postal predsednik podjetja. V Nevadi je bilo ustanovljeno decembra 2008 z Gašperlinom na čelu, kot direktor pa je posle vodil Američan Friedrich W. Seitz iz Los Angelesa. Zanimivo, temeljni kapital podjetja znaša zgolj 125 dolarjev, vendar to ni tako osupljiv podatek, če upoštevamo, da podjetja v tej ameriški zvezni državi odpirajo predvsem zaradi formalnih razlogov in olajšav, pravo poslovanje pa poteka na povsem drugih lokacijah. Haupt Pharma je sicer nemški farmacevtski gigant, a Gašperlin ima v ameriški podružnici očitno proste roke.

Andrejeva žena Mojca je bila leta 2008 v časniku iz Utaha omenjena kot uspešna odbojkarica v poznih sedemdesetih letih minulega stoletja. Njeni starši je niso mogli spremljati na tekmah, je pojasnila, zato sama naredi vse, da stoji Gašperju, ki je takrat štel šestnajst let, ob strani med njegovimi nastopi. »Če bo treba, bom šla z njim tudi na Aljasko,« je povedala. Gašper je namreč nadarjeni odbojkar, leta 2010 je bil član šolske ekipe Lafayette High. Oba otroka Gašperlinovih sta zdaj uspešna študenta: Gašper se je odločil za McGill University v Missouriju, Špela za University of Missouri v Kansas Cityu, pogosto pa obiskuje tudi Ljubljano. Andrej je v slovenski prestolnici posloval prek podjetja Pharmassist International s sedežem na Celovški cesti.

Uspeh farmacevtskega podjetnika v ZDA spominja na zgodbo še enega podjetnega Ljubljančana na drugi strani Atlantika, Branka Huča. Ta je, potem ko ni bil več zastopnik ameriškega predstavništva Krke, ravno tako postal lastnik vile, pravzaprav dveh, v ZDA in tam začel lastni farmacevtski posel.

Deli s prijatelji