NAGRADNA IGRA

Iz finala Terne se je odpeljal z avtom

Objavljeno 19. maj 2012 21.05 | Posodobljeno 19. maj 2012 21.04 | Piše: Nada Černič Cvetanovski

Nagradna igra Novic je Matjaža Ureka iz Loč pri Dobovi obdarila z dacio dusterjem.

Srečni Matjaž Urek (foto: Nada Černič Cvetanovski).

LOČE PRI DOBOVI – »Fino, da bo naslednji teden slabo vreme in ne bo toliko dela, da se bomo malo vozili naokrog z novim avtom!« je bil več kot nasmejan 40-letni Matjaž Urek. Četrtkove Novice so mu v sklopu nagradne igre Terna prinesle avto dacia duster. Še isti večer je v domačem Felga baru veliko nagrado proslavil s prijatelji. Čeprav je zabava trajala do treh ponoči, je bil zjutraj pokonci ob običajni uri. Matjaž pač obdeluje 40 hektarov veliko kmetijo; polovico površin zaseje s koruzo, preostalo pa z ječmenom in tritikalo. Po prekrokani noči, krivec katere so bile Slovenske novice, se je odpravil škropit pšenico, saj je bilo to treba opraviti še pred dežjem. Danes ima prosto, druži se s sorodniki v Slovenj Gradcu, kjer imajo krst malega nečaka, a je Matjaž bržčas deležen večje pozornosti kot krščenec.

Z družino živi na kmetiji

»Kmetija zahteva celega človeka,« je dejal Matjaž, po poklicu strojni tehnik. Nekaj časa je bil zaposlen, delal je v tovarni pohištva in kot špediter na carini, ob tem pa še kmetoval. Po 10 letih se je odločil, da se bo posvetil zgolj kmetiji, na kateri živi z družino. Poleg žene Lane, ki je frizerka v Krškem, hčerke Ele, 17-letne gimnazijke, in 13-letnega osnovnošolca Bona z njim na domačiji živijo še oče in mama ter teta in vsak po svoje pripomore pri delu na kmetiji. »Večino dela pa opravim sam, s stroji,« je ponosno dejal Matjaž, ki ima v hlevu 350 prašičev. Mlade pujske kupuje na Nizozemskem, saj so kakovostni in cenovno ugodni, pa še vsi iz istega hleva, pojasni. Zredi jih do 100 kilogramov in proda posameznikom in klavnicam. A plačilo prihaja z zamikom, tudi do devetdeset dni je treba čakati na denar. »V Sloveniji vsa predelovalna industrija sloni na kmečkih ramah,« je pokritiziral srečni dobitnik dacie, ki bo zdaj pošiljko dvestotih prašičev prodal na Nizozemsko, od koder so prišli. Tam bo dobil plačilo v enem dnevu.

Sprva ni verjel, da bo res dobil avto

Matjaž Urek na Novice ni naročen, jih pa pogosto kupuje. Posebno zdaj, ko so v njej nagradne igre in so nekateri v njegovem kraju že dobili nagrado, tudi pralni stroj. Ta četrtek jih je kupil v Sparu v Brežicah in odhitel domov, ne da bi odlepil nalepko. Dal je mleti žito, in ko se je mlelo, je vzel v roke Novice. Ko je odstranil nalepko in zagledal tri enake znake, tri avtomobile, sprva ni verjel, da bo res dobil avto, mama in oče, ki sta bila z njim, prav tako ne. Poklical je objavljeno številko in izvedel, da je avto njegov. Nato se je začelo obveščanje: poklical je ženo v službo pa kolege, prijatelje.

Osem let stari pasat, ki ga zdaj vozi Matjaž, bo verjetno kljub temu ostal pri hiši. »Hči Ela bo kmalu dopolnila 18 let in opravila vozniški izpit, tako da bo lahko imel vsak svoj avto,« razmišlja Matjaž, ki bo še naprej zvest kupec in bralec Slovenskih novic. »Ko pa v Terni zadenem še televizor, se pa spet vidimo, kajne?« je bil hudomušen ob našem odhodu.

Deli s prijatelji