OD NJIVE DO MIZE

Iz dežele Jurija Vege na stojnico v Dolsko

Objavljeno 26. september 2012 19.35 | Posodobljeno 26. september 2012 19.36 | Piše: Branka Bizjan

Krompir, korenje in čebula pridnih kmečkih rok

Malica je odlično dišala. Foto: Branka Bizjan

Jesenski sejem v Dolskem pokaže vso jesensko razkošnost toplih barv, od zelene, rumene do rdeče, v katere je pridelke in naše kraje odela mati narava. Letos smo imeli muhasto vreme, prav nič primerno za kmetovanje. Spomladi pozeba, poleti suša, vendar so pridne kmečke roke kljub temu pridelale odlično zelenjavo, krompir, korenje, čebulo, česen in še marsikaj drugega smo videli na bogato obloženih stojnicah na 6. jesenskem sejmu v Dolskem. Žal so bili čebelarji letos slabše volje, saj za njihove čebele ni bilo prave paše, prav zaradi slabih vremenskih razmer so nabrale veliko manj medu kot lani.

Ekološko pridelana zelenjava

Sprehodila sem se med stojnicami in že pogled na barve mi je govoril, da so ekološko pridelane paprike, paradižniki, rdeča pesa, čebula, česen, fižol, buče v domačem kraju sveže nabrani in postavljeni na stojnice. Med obiranjem in ponudbo na stojnicah mine le malo časa, zato zelenjava in sadje ohranita vse svoje hranilne snovi. To je dejansko najkrajša pot od njive do mize, kot pogosto slišimo. Čedalje bolj se zavedamo, da moramo zelenjavo, sadje pa tudi rokodelske izdelke pridelovati in izdelovati doma tudi zato, da bomo postali bolj neodvisni od uvoza in se samopreskrbovali s kakovostno hrano.

Na jesenski sejem so v goste prišli člani iz prijateljskih društev

Iz Dobrovnika so prinesli značilne izdelke iz ličja, cekarje, copate, angelčke, rože, strašila in še marsikaj drugega izdelajo pridne roke njihovih rokodelk, seveda niso manjkali pereci, okrogli krušni zvitki, ki jih tam pečejo. Članice društev iz Bučke na Dolenjskem so predstavljale delo svojih društev in kulinarike. Domači rejci drobnice so na stojnici razstavili kože ovac in koz, na katerih je vedno prijetno spati in pozimi grejejo. Na njihovi stojnici so omamno dišali sveže nabrani jurčki, polna košara grozdja in vinogradniških breskev. Ribič Matjaž Moder je imel na ogled preparirane ribe. Najbolj mi je padla v oči velika ščuka, ki jo je ujel v Gradiškem jezeru, kot mi je v pogovoru zaupal. Izdeluje vabe za ribolov v oblikah žab, čmrljev, metuljev in drugih živali, na katere ribe rade prijemajo. Rokodelke iz Moravč so pletle volnene nogavice, rokavice, šale, kape za hladne zimske dni. Poleg njih je še nekaj stojnic je ponujalo topla oblačila in nakit.

Kulturni program so pripravili prizadevni člani domačega Turističnega društva

Tokrat so pokazali, kako so včasih šli z zapravljivčkom po nevesto in veselo prepevali ob spremljavi harmonike. Otroci iz osnovne šole pa so zaigrali igrico Žabji kralj. Na prireditvenem prostoru je bilo tudi dovolj dobre hrane, od bograča, jote, klobas do peciva, za kar so poskrbeli iz Aktiva plamen. Družina Anderlič pa je brbončice obiskovalcev razvajala z mesom iz tunke, zaseko in odličnim vinom, ki ga pridelujejo v Svečini.

Popoldne se je kar hitro prevesilo v večer. V večernih urah se je nadaljevalo družabno srečanje ob igranju domačega ansambla Gadi. Prireditelji so se vsem sodelujočim na stojnicah zahvalili in jih za prihodnje leto spet povabili na jesenski sejem.

Deli s prijatelji