POGLEDI SLOVENIJE

»Iz davkarije se ne dela norca, predvsem pa se ji ne grozi«

Objavljeno 31. maj 2012 23.02 | Posodobljeno 31. maj 2012 23.02 | Piše: S. J.

Kakšna bo prihodnost Slovenije in Slovencev?

LJUBLJANA – Na nacionalni televiziji so v Pogledih Slovenije gostili nekatere od podpisnikov memoranduma za odgovorno prihodnost, ki so ga podpisali intelektualci, podjetniki in kulturniki mlajše generacije. Dejan Steinbuch se je že na začetku oddaje obregnil ob aktualno dogajanje v Sloveniji: »Iz davkarije se ne dela norca, predvsem pa se ji ne grozi.« Izrazil je tudi nezaupanje v pravno državo, ki je po njegovem mnenju tako nizko, da se zdi, da lahko ljudje delajo, kar hočejo. Dodal je še, da Slovenijo očitno usmerja klika, na roko pa ji gre predvsem neučinkovita pravna država. Izpostavil je tudi bipolarnost politike, saj se pri nas dogaja, da so predstavniki svoje opcije prepričani, da njihovi nikoli niso krivi.

Analitik Laris Gaiser je razkril, kako je v preteklosti na nas gledal preostanek EU: »O Sloveniji se je v tujini govorilo kot o črni luknji, mafijski državi. Trenutna politika pa ne omogoča premika naprej.« Čeprav meni, da smo zelo napredovali in smo vsaj na točki nič, pa si ne želi več živeti v državi, ki po njegovem deluje po klanskem mafijskem sistemu. Gaiser v nasprotju z večino Slovencev ljubi to krizo, saj lahko ta po njegovem mnenju sproži nekaj novega. V njej vidi čas za novo priložnost, škodovala pa ne bo niti politikom, saj gre »za streznitev naše politike«.

Direktor Evropske prestolnice kulture (EPK) Mitja Čander, ki se je javil prek videokonference, je povedal: »V 20 letih ni bilo zaključka nobenega pomembnejšega primera.« Slednje tudi krivi, da v Sloveniji vlada tolikšno nezaupanje v sodstvo.

»Ne smemo se ukvarjati s temami starimi 60 let. Prihodnost ne sme biti politična, ampak gospodarska,« je povedal Tine Kračun.

Govori ob obletnicah iz polpretekle zgodovine se gostom zdijo popolnoma nepomembni, saj so se prisotni v studiu strinjali, da je treba premostiti razlike med levimi in desnimi. Franci Pliberšek je delil svoj nasvet, kako bi do tega lahko prišli. Memorandum po njegovem poziva, da smo pozitivni, saj lahko le »z lastnim zgledom prispevamo k boljšemu jutri«. Vendar tudi njemu premostitev razlik med poloma ne gre najbolje, saj je povedal: »Vlada želi le najboljše, podprimo jo.« Ko ga je voditelj Uroš Slak opozoril na jasno politično usmerjenost, ki jo je izrazil s svojo izjavo, se je hitel izgovarjati, da ni podpornik nobene opcije, ker »ločim le dobre in slabe«.

Čander je ob koncu poudaril, da smo se navadili, da je vsaka civilna pobuda v rokah neke politične opcije, zato od podpisnikov memoranduma pričakuje ustrezno distanco do politike. »Dajmo preklopiti iz črno-bele v barvo sliko,« je še dodal.

Deli s prijatelji