MAKROEKONOMSKA NERAVNOVESJA

Iz Bruslja prišla dobra novica o Sloveniji

Objavljeno 25. februar 2015 19.32 | Posodobljeno 25. februar 2015 19.40 | Piše: STA, Ma. F.

Na ministrstvu za finance so izrazili zadovoljstvo, da je Bruselj prepoznal prizadevanja in trud države na tem področju.

Komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici.

LJUBLJANA – Ocena Evropske komisije, da makroekonomska neravnovesja niso več presežna in da je bil dosežen pomemben napredek, potrjuje, da so ukrepi Slovenije pravi, so danes poudarili na ministrstvu za finance. Ob tem so izrazili zadovoljstvo, da je Bruselj prepoznal prizadevanja in trud države na tem področju.

Širši odziv bo ministrstvo podalo, ko bo dobilo uradne dokumente komisije.

Dosežen pomemben napredek

Evropska komisija je danes nepričakovano sporočila ugotovitve poglobljene analize makroekonomskih neravnovesij v 16 članicah EU, tudi v Sloveniji. V primeru Slovenije ocenjuje, da neravnovesja niso več presežna in da je dosežen pomemben napredek. »To je zelo dobra novica,« je poudaril komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici.

Slovenija je bila edina članica EU, v kateri je komisija v minulih dveh letih dvakrat zaporedoma ugotovila presežna makroekonomska neravnovesja.

Danes pa so v Bruslju sporočili, da gospodarska neravnovesja niso več presežna, je pa Slovenija skupaj z Irsko, Španijo in Madžarsko v skupini držav, ki se še vedno ubadajo z neravnovesji, ki terjajo odločno ukrepanje in nadzor tveganj.

Presežna neravnovesja komisija letos ugotavlja v petih članicah – Franciji, Italiji, Hrvaški, Bolgariji in Portugalski. Te države morajo odločno ukrepati, nadzor nad njimi pa je okrepljen.
 

Deli s prijatelji