MEJA

Ivo Sanader grozil Borutu Pahorju

Objavljeno 27. maj 2012 14.27 | Posodobljeno 27. maj 2012 14.27 | Piše: D. P.

Če ne bi bilo dogovora, bi prišlo do katastrofe.

Ivo Sanader je grozil Borutu Pahorju, pred objektivi pa sta bila oba nasmejana.

LJUBLJANA, ZAGREB – »Hoteli smo le to, da se naši interesi spoštujejo tako, kot da so nemški, francoski ali avstrijski,« je za Jutarnji list Borut Pahor pojasnil vztrajanje Slovenije pri svojem prav ob reševanju meje s Hrvaško. Ustavilo se je pri Ivu Sanaderju.

Grozil mu je z vplivneži

Pahor priznava, da ga je sprva cenil. Do kratkega stika je prišlo ob spoznanju, da bo Sanader prišel s Hrvaško v EU, četudi bo ob tem prizadel interese Slovenije. Nekdanji hrvaški premier (poslovil se je 1. julija 2009) se ni dal motiti pri uveljavitvi hrvaških ambicij, vsaj tako pravi Pahor. »Rekel mi je, da obstajata dve možnosti – ali se dogovorimo ali pa bo dosegel svoje prek zvez, prijateljev ter vplivnih držav.«

Dogovorite se

Pahor se spomni, da so ZDA že dvignile roke od reševanja primera, prav tako pa so Slovenijo gledali postrani tudi v Evropski uniji, ki je poslala jasen signal: Dogovorite se. Nadaljevanje je znano.

Katastrofa na pomolu

Pahor je prepričan, da sta bili obe državi po 18 letih povsem izčrpani od reševanja mejnega problema, zato je bila to pravzaprav srečna in olajševalna okoliščina problema.  Predsednik SD poudari, da sta oba z Jadranko Kosor razumela srž problema. Če  se ga ne bi lotila, kot sta se ga, bi lahko oba naroda pripeljala na rob katastrofe.

Deli s prijatelji