VRELEC Z MINERALI

Ivanjševsko slatino pijejo že stoletja

Objavljeno 18. julij 2017 12.39 | Posodobljeno 18. julij 2017 12.39 | Piše: Primož Hieng

Odkrivanju doline Ščavnice dodajte zdravilno noto in obiščite vrelca z minerali polne slatine.

Izvir ivanjševske slatine je lepo urejen. Foto: Goran Rovan

Dolina reke Ščavnice z okolico je bogata z izviri naravne mineralne vode, pred leti pa so na tem območju celo uredili pot med vrelci in jo ustrezno označili.

Levo Ivanjševska slatina

Na levem bregu Ščavnice, ob novi asfaltirani cesti med Ivanjci, Dobravo in Negovo, je z obnovljenim in posodobljenim vodnjakom izvir Ivanjševske slatine, ki jo že stoletja zaradi prijetnega okusa ter blagodejnega učinka mineralnih sestavin pijejo domačini in drugi. Za prodajo so jo polnili že pred 1. svetovno vojno. Posest z vrelcem je okrog 1915. kupil zasebnik Kirbiš iz Radencev. V hiši je uredil priročno polnilnico, pri polnilni napravi v stekleni kupoli, kamor je pritekala slatina iz vrelca, pa je za okras postavil Marijin kip. Slatino so iz pip okrog kupole v steklenice nalivali ročno. Zamašene steklenice so zlagali v lesene zaboje, jih zaščitili s slamo ter prevažali s konjsko vprego in lesenimi vozovi. Kirbiš je del slatine porabil v svoji gostilni v Murski Soboti, presežke pa prodajal v druge dežele. Ob vrelcu je nameraval urediti zdravilišče, a mu je to preprečila 1. svetovna vojna. Po 2. svetovni vojni sta hišo in ohišnico kupila gostilničarja Franc in Hedvika Ferk. Gospa je imela gostilno v Negovi, kjer je slatino prodajala, ob izviru pa še trafiko. Skrbela je za urejenost okolice vrelca. Ko je ovdovela in postala invalidka, je gostilno prodala, se preselila v hišo ob vrelcu in obdržala trafiko.

Dolina reke Ščavnice z okolico je bogata z izviri naravne mineralne vode.

Obnovljeni vrelec Ivanjševske slatine je prvi na novo obnovljeni naravni vodni vir v dolini reke Ščavnice in postaja pomembna turistična točka na razvijajoči se izletniški poti med Gornjo Radgono in Negovo. Izvir je zaščiten, pristop do njega pa je preprost, saj mineralna voda izteka po cevi. Okolica je urejena, postavljeni so koši za smeti, mize in klopi, o kakovosti in primernosti mineralne vode za pitje pa pričajo rezultati analize iz leta 1980, objavljeni ob izviru. Iz tabele je razvidno, da vsebuje številne katione, anione in elektrolite, le malo CO2 in večje količine magnezija in železa. Temperatura mineralne vode je skozi vse leto 12 °C.

Desno Ivanjševski vrelec

Na desnem bregu Ščavnice je Ivanjševski vrelec, nedaleč od vrelca Ivanjševska slatina. Urejen je kot zabetoniran studenec s pipo, skozi katero v curku teče pitna mineralna voda. Kemijska sestava te slatine je nekoliko boljša od tiste v izviru Ivanjševska slatina, a nekoliko ostrejšega okusa. 

Deli s prijatelji