DOSTOJEN POKOP

Ivan Oman za končanje »latentne državljanske vojne«

Objavljeno 28. januar 2015 15.39 | Posodobljeno 28. januar 2015 16.00 | Piše: STA, K. K.

Na vprašanje, ali bi bil čas, da krmilo zmerne desnice v Sloveniji prevzame NSi, je odgovoril, da bi bilo to potrebno.

Ivan Oman in Ljudmila Novak.

LJUBLJANA – Naša civilizacijska norma je, da pokopljemo mrtve, zato je lahko zakon o dostojnem pokopu korak k uresničevanju sprave v slovenskem narodu, se strinjata predsednica NSi Ljudmila Novak in starosta slovenske osamosvojitve Ivan Oman. Kdor bi temu predlogu nasprotoval, bi mu lahko le iz političnih, ideoloških ali prestižnih razlogov, meni Oman. Predlog zakona, ki so ga pripravili v NSi, ne odpravlja zakona o vojnih grobiščih, ampak problematiko le dopolnjuje, je na današnji novinarski konferenci pojasnila Novakova. Z njim želijo razmejiti pristojnosti za to področje pristojnih ministrstev, obenem pa večje pristojnosti dati komisiji za reševanje vprašanj prikritih grobišč, ki bi jo imenovala vlada. Komisija bi pripravila program dela, ga dala v potrditev vladi, ta pa bi nato zagotovila sredstva za njegovo izvajanje.

Bili pri SMC, SD in SDS

Novakova je pojasnila, da se je na temo predloga zakona o dostojnem pokopu sešla že vsemi poslanskimi skupinami, nazadnje danes s predstavniki SDS. Po njenih besedah so mu bili naklonjeni zlasti v SMC, medtem ko so v SD in Desusu izrazili pomisleke, saj da bi bilo morda bolj smiselno dopolniti obstoječi zakon. Pripombe na predlog v NSi pričakujejo do konca meseca, tehtne dopolnitve pa bodo po napovedi Novakove vključili v zakon. Na današnjem pogovoru s SDS so po besedah Novakove prejeli veliko vprašanj, vendarle pa so jim v SDS zagotovili, da bodo stvar pretehtali in se odločili v poslanski skupini. Razhajanj glede vsebine zakona sicer ni, vendar pa v SDS menijo, da bi bilo pred sprejemanjem tega predloga treba razrešiti še nekatera druga vprašanja, povezana s polpreteklo zgodovino, je povedala Novakova.

NSi naj prevzame desno krmilo

Oman je izrazil podporo predlogu zakona, saj bi bil po njegovi oceni korak h končanju te »latentne državljanske vojne«. Ob tem se je dotaknil tudi aktualnih političnih razmerij na desnici. Na vprašanje, ali bi bil čas, da krmilo zmerne desnice v Sloveniji prevzame NSi, je odgovoril, da bi bilo to potrebno. Novakova pa je izrazila željo, da bi na desnici, ki da je trenutno razdeljena, znali poiskati točke, ki jo povezujejo.

V SDS podrobnosti o današnjem pogovoru niso razkrivali medijem. V sporočilu za javnost so zapisali le, da so sogovorniki spregovorili o bistvenih poudarkih predloga. Poslanska skupina SDS ga bo obravnavala na eni od prihodnjih sej poslanske skupine, kjer bo zavzela tudi stališče glede omenjenega predloga zakona, so potrdili. Je pa predsednik stranke Janez Janša ob robu predstavitve svojih knjig v Litiji pred dnevi pojasnil, da želijo pred dokončno odločitvijo prisluhniti še mnenju organizacij, ki neposredno zastopajo pravice in dostojanstvo tistih, ki jih je treba še pokopati.

Le barbare je treba prisiliti

Na vprašanje, ali novi zakon potrebujemo ali zadostuje obstoječi, je odvrnil, da »v normalni državi ne bi potrebovali nobenega zakona, zato da se pokopljejo mrtvi. Vsaj napol civilizirana ljudstva so svoje mrtve pokopavala prej, preden se je vedelo, kaj pomeni beseda zakon. Samo barbare je bilo treba v to prisiliti.«

Večinsko podporo predlogu so sicer izrazili v vladni komisiji za reševanje vprašanj prikritih grobišč. Predsednik komisije Jože Dežman je predlog v izjavi za medije označil za ustreznega, saj da upošteva načela, ki jih skuša uveljaviti tudi komisija. Po njegovih navedbah je razumno, da z zakonom o dostojnem pokopu »uzakonimo standarde, s katerimi je prikrita morišča in grobišča treba raziskati, prekopati, urediti«.

Deli s prijatelji