SOBOTNA OMREŽJA

Italijanski diplomati v bivši Mačkovi vili

Objavljeno 02. junij 2012 17.05 | Posodobljeno 02. junij 2012 17.06 | Piše: Borut Perko

Italijanski dan državnosti je sovpadel z 20-letnico diplomatskih odnosov s Slovenijo.

Milan Kučan in Gianni De Michelis, zadaj Dimitrij Rupel (foto: Aleš Černivec).

Naši sosedje Italijani svoj dan državnosti, 2. junij, praznujejo danes, veleposlanica Italije Rosella Franchini Sherifis in njen mož Michael E. Sherifis pa svoje goste vabita na sprejem, ki bo v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani dva dni pozneje, v ponedeljek. Letos praznovanje sovpada z 20-letnico diplomatskih odnosov med državama. Toda to še ni vse, kar so pripravili gospa Rosella in njeni: v Cekinovem gradu bo tudi odprtje razstave fotografij Georga Tappeinerja o Dolomitih, v realizaciji National Geographica, gorski svet pa bo predstavil sloviti alpinist Reinhold Messner. Najbrž ni treba povedati, da Slovenci še kako poznajo fascinantne Dolomite, nekateri že desetletja in več generacij hodijo tja smučat, iz San Candida, kjer izvira, pa priteče k nam tudi reka Drava.

Veleposlanica od sile

V Ljubljani je bilo doslej šest italijanskih ambasadorjev, sedma dama je zdajšnja veleposlanica, ki je to prvič v karieri. Rosella Franchini Sherifis je k nam prišla septembra lani. Pred njo so bili ambasadorji Fabio Christiani, Luigi Solari, Massimo Spinetti, Norberto Cappello, Daniele Verga in Alessandro Pietromarchi, diplomatske odnose sta orala zunanja ministra Gianni De Michelis in Dimitrij Rupel. Z veleposlanico, rojeno 1953. v Anconi ob jadranski obali, simpatično gospo v najlepših letih, je iz Rima in italijanskega veleposlaništva zavel tudi nov, prijeten in osvežujoč mediteranski veter. Diplomirala je z odliko iz političnih ved – mednarodna smer na fakulteti Cesare Alfieri Univerze v Firencah – z najboljšim diplomskim delom v generaciji, bila je raziskovalka na pravnem oddelku Evropskega univerzitetnega inštituta v Firencah, opravila je tudi Master of International Public Policy pri Univerzi Johnsa Hopkinsa, School of Advanced International Studies v Washingtonu. Njena ekscelenca govori tekoče angleško, francosko in grško, sporazumeva se tudi v španščini, ruščini in srbohrvaščini.

V prvih letih diplomacije je bila vodja tajništva generalnega direktorata za kadrovske zadeve na ministrstvu za zunanje zadeve ter prva namestnica konzula na generalnem konzulatu Italije v New Yorku. Opravljala je funkcije v političnem sektorju, bila je koordinatorka za kulturo, šolstvo in izobraževanje, pomorstvo, odnose z mediji. V New Yorku je službovala tudi pri stalnem predstavništvu Italije pri Združenih narodih. V Ameriki je dokončno preskočila tudi iskrica med njo in nekdanjim veleposlanikom Cipra v Italiji Michaelom E. Sherifisom, postala sta mož in žena. Tudi zaradi njega in njegovih diplomatskih misij Rosella Franchini govori grško in delno rusko ter srbohrvaško, znanje zadnjega je lahko popravila, ko je bila med letoma 1996–1998 na veleposlaništvu Italije v Beogradu svetovalka za politične zadeve.

Rdeča zvezda

Pred tem je bila njena kariera zaradi družinskih razlogov prekinjena, v tem času je kot žena veleposlanika Sherifisa živela v Beogradu (1983–1985), Moskvi (1988–1989) in Washingtonu (1989–1993). Ko je mož, Grk s Cipra, odšel v pokoj, sta se njuni vlogi zamenjali, zdaj je on mož veleposlanice. V pogovoru z njima klepetaš s kar dvema diplomatoma; ambasador Sherifis se še kako spominja beograjskih let, ko sta večkrat gostila tudi Slobodana Miloševića in njegovo kamarilo. Je pa ponosen na visoko odlikovanje v nekdanji Jugoslaviji, ki ga je prejel – rdečo zvezdo. Prav tako ima v italijanski rezidenci pod Rožnikom obešeno fotografijo, na kateri je v družbi z nekdanjim predsednikom Jugoslavije Petrom Stambolićem, najdemo ga tudi na fotografijah z ameriškim predsednikom Georgeem Bushem st., očetom Georgea Busha ml., in papežem Janezom Pavlom II.

Praznovanje italijanskega dneva državnosti bo samo uvod v teden, ki bo v znamenju italijanskega življenjskega sloga: enogastronomski izdelki, moda, avtomobilizem, nove turistične in kulturne poti iz različnih italijanskih regij se bodo ves teden od 5. do 9. junija predstavljali v ljubljanskem Maxiju, zato so tudi izbrali ime MAXI all'italiana (MAXI po italijansko). Vsestranska italijanska ambasadorka je spiritus agens vseh teh dogodkov, zanje je sama izdelala poseben logotip.

Deli s prijatelji