DVAKRAT CENEJŠA

Italijani množično k nam po nakupih: presenetilo vas bo, kaj nabavljajo

Objavljeno 23. avgust 2016 21.10 | Posodobljeno 23. avgust 2016 21.10 | Piše: T. Pa.

Zdravila so pri nas celo dvakrat cenejša kot pri sosedih.

Za rop se je odločil, ker ni imel denarja za nakup zdravil za bolnega očeta.

TRST – Že dolga leta je na meji med Slovenijo in Italijo pogosto, da se sosedje vozijo nakupovat cenejše izdelke, enkrat eni, drugič drugi. Italijani denimo kupujejo pri nas predvsem tobačne izdelke, bencin in jestvine, po novem pa še zdravila, poroča Il Piccolo. Toda novice o cenejših zdravilih so se razširile tudi zunaj meja Furlanije in Julijske krajine po celotni državi, zato ni nič nenavadnega, da se Italijani iz notranjosti države odpravijo na izlet v našo državo in si naredijo zaloge.

Pri nas dvakrat cenejša

Zdravila, ki pri tem pridejo v poštev, so iz tako imenovane skupine C, se pravi tista, ki niso nujno potrebna za preživetje in jih morajo ljudje v celoti plačati sami. Najpogostejše so to kontracepcijske tabletke, zdravila proti impotenci in zdravila za plodnost. Prav ženske, ki se odločijo za zdravljenje neplodnosti in umetno oploditev, največkrat izkoristijo to možnost. V Italiji gonal-f 900 stane 462,88 evra, v Sloveniji pa 316,68, za gonal-f 300 doma odštejejo 154,29 evra, pri nas pa 103,26, za 10 doz menopura 75 pa 265,72 evra, medtem ko pri nas le 187,55 evra.

Preprosto nakupovanje

Nakup takšnih zdravil je tudi čez mejo nadvse preprost, saj recept, ki ga napiše zdravnik v matični državi, velja v vseh državah EU. Zdravila so popolnoma enaka kot ta, ki jih kupijo doma, razlika je samo v ceni. Farmacevtske družbe namreč cene določajo za vsako državo posebej na podlagi življenjskega standarda: ker torej ni enotne cene za EU, postaja Slovenija za mnogo sosedov zelo zanimiva.

Vendar pazite: pravilo ne velja za vse. Kozmetični izdelki in sončne kreme so recimo pri sosedih cenejša, medtem ko so Aspirin in razna mazila približno enako draga.

Deli s prijatelji