IZKORIŠČANJE

Italijan ne plačuje slovenskim delavcem, razmere so nemogoče

Objavljeno 23. avgust 2013 17.41 | Posodobljeno 23. avgust 2013 11.38 | Piše: A. K.

Večina delavcev v Pet-novi dela za minimalno plačo.

Ortenzio je prostore najel v ajdovski Tekstini.

AJDOVŠČINA – Delavci družbe Pet-nova za italijanskega poslovneža Giuseppeja Ortenzia likajo in pakirajo ženske nogavice, ta pa jim dolguje prispevke za april, maj, junij in julij, čakajo pa še na julijsko plačo. Tako pravi Marko Žigon, ki je pri Italijanu okusil izkoriščanje. 

V Slovenijo zaradi nižjih stroškov

»Norma je nemogoča, odnos šefa do delavcev nikakršen, za delavca ga sploh ne briga. V tej vročini so delavci skoraj omedlevali, pitne vode ni bilo na voljo, kupovati smo jo morali v avtomatih, v prostorih je bilo 40 stopinj Celzija. In ko si šel kupit vodo, se sprehodit ali na zrak, je za tabo prigovarjal,« je za Dnevnik povedal Žigon.

Večina delavcev v Pet-novi dela za minimalno plačo. Kljub temu da jim je šef obljubljal nagrade, teh niso videli. Za nameček jim je Ortenzio, ki je trenutno na dopustu in nedosegljiv, dvignil normo. Proizvodnjo je Italijan v Slovenijo preselil zaradi nižjih stroškov, računal pa naj bi tudi na subvencije za zaposlovanje.

Zatikalo se je tudi pri komunikaciji

Pri ustanavljanju družbe mu je pomagal Marko Češnovar. »Če bi vedel, kaj bo nastalo iz tega, bi že na začetku rekel ne,« je povedal. Težava naj bi bila tudi v tem, da se je v družbi v kratkem času zaposlilo preveliko število ljudi, zatikalo pa se je tudi pri komunikaciji. Delavci so toliko časa molčali, ker naj bi jih bilo strah, da bodo izgubili službo.

Deli s prijatelji