URESNIČENA NAPOVED

Istrabenz odprl fronto s slabo banko

Objavljeno 03. junij 2015 21.06 | Posodobljeno 03. junij 2015 21.06 | Piše: STA, T. L.

Istrabenz ravnanje DUTB naznanil tožilstvu in NPU.

Poslovna stavba Istrabenza

KOPER – Istrabenz je danes na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani in na Nacionalni preiskovalni urad (NPU) poslal obvestilo o sumu nepravilnosti pri nedavnem ravnanju DUTB pri upravljanju hotelov njegove hčerinske družbe Istrabenz Turizem. DUTB namreč sumijo tržne manipulacije z delnicami Istrabenza, so sporočili iz koprske družbe.

Pravijo, da finančne zaveze izpolnjujejo redno

Da bodo sprožili ustrezne pravne postopke, so v Istrabenzu napovedali v ponedeljek. Zagotovili so, da tako Istrabenz kot Istrabenz Turizem redno izpolnjujeta finančne zaveze skladno z dogovorom z bankami upnicami in DUTB, kar upnice tudi redno spremljajo.

V tej luči poleg poslovne škode, ki jo bo po njihovem prepričanju Istrabenz Turizem utrpel tik pred začetkom glavne sezone z vidika sodelovanja s poslovnimi partnerji in pred začetkom investicij, izpostavljajo tudi to, da se poskuša DUTB s takimi potezami postaviti v nadrejen položaj glede na ostale banke upnice. To po njihovih navedbah pomeni kršenje osnovnih zavez iz sporazuma o reprogramiranju dolgov.

Na nogah tudi v Bernardinu

Nadzorni svet Hotelov Bernardin je danes od uprave zahteval, da zavaruje interese in zagotovi stabilnost poslovanja družbe. Od DUTB zahtevajo odgovore na vrsto vprašanj, nato se bodo odločili o nadaljnjih korakih.

Prenesenih za 22 milijonov evrov

Na Družbo za upravljanje bank (DUTB) je bilo prenesenih 22 milijonov evrov terjatev do Istrabenz Turizma, pod okrilje katerega spadajo hoteli GH Portorož, Riviera, Slovenija, Apollo, Neptun in Mirna. V DUTB so v torek poudarili, da imajo v lasti zgolj terjatve do Istrabenz Turizma, ki so zavarovane z omenjenimi hoteli. DUTB v Istrabenz Turizmu nima lastniškega deleža, ima pa nekaj manj kot petodstotni lastniški delež družbe Istrabenz Holding, so še dodali.

DUTB je prejšnji teden napovedal prevzem v upravljanje 41 hotelov po državi, pri tem pa s konverzijo terjatev nase prenesel Savino hčerinsko družbo Sava Turizem.

Poleg tega ima DUTB v lasti terjatve do družbe Hoteli Bernardin, ki so zavarovane z zastavnimi pravicami na nepremičninah GH Bernardin v Portorožu, Casinoja Bernardin s pripadajočimi nepremičninami, Hotela Histrion s pripadajočimi nepremičninami, Vile Barka, hotelskega kompleksa San Simon v Izoli, Hotela Salinera v Strunjanu in Vili Piranesi.

Odločitev DUTB je povezana še z družbami NFD Holding, Hotel Marita, MPM Engineering, Thermana Laško, Mestna vrata, RG Hauptman in Športni center Pohorje.

Deli s prijatelji