PAJEK

Istrabenz, 
nekaj let pozneje

Objavljeno 27. oktober 2013 20.12 | Posodobljeno 27. oktober 2013 20.13 | Piše: Ali Žerdin

Leta 2006 je imel Istrabenz najboljše povezave med slovenskimi podjetji, potem pa je začela koprska družba iz središča poslovnega omrežja drseti proti njegovemu obrobju.

Pred leti sem zbiral podatke o tem, katero slovensko podjetje ima najboljše povezave. Ideja, kako meriti povezanost, je preprosta. Glavni kader podjetij so direktorji in nadzorniki, direktorji pa pogosto ob tem, da sedijo v direktorski pisarni, zasedajo še položaj v nadzornem svetu katerega drugega podjetja. Leta 2006 se je izkazalo, da je Istrabenz podjetje z najboljšimi povezavami. Pač, imeli so ambicioznega šefa Igorja Bavčarja, ki je v rokah držal niti pomembnih poslovnih operacij. Hkrati so niti držali tudi njegovi najtesnejši sodelavci, Istrabenz pa je imel še vpliven nadzorni svet, sestavljen iz kadrov iz različnih poslovnih in političnih opcij.

Zdrs na obrobje

Potem se je Istrabenzu zalomilo. Uprave so se menjale, menjali so se nadzorniki, koprska družba je iz središča poslovnega omrežja drsela proti obrobju. Po nekaj letih se je položaj umiril, Istrabenz pa je vpet med nekaj večjih igralcev. Najpomembnejši je kranjska Sava, ki ima v nadzornem svetu koprske družbe Miho Resmana. Pred časom je interese kranjske Save v nadzornem svetu Istrabenza zastopal Franci Strajnar, član uprave Save, vendar so ga ob koncu leta 2012 razrešili kot člana uprave Save, ostal pa je nadzornik koprskega holdinga. Nadzira še posle v Abanki.

A vrnimo se k Resmanu, predsedniku nadzornikov koprskega holdinga. Tudi on je pred tedni zapustil upravo kranjske Save in se pridružuje upravi Gorenjske banke, kjer je bil dolga leta nadzornik.

Povezava turističnih družb

Kranjska Sava in koprski Istrabenz sta povezana še prek ene osebe, Andrej Andoljšek, član Savine uprave, je nadzornik v hčerinski družbi koprskega holdinga, v Istrabenz Turizmu (nadzira tudi Gorenjsko banko). Posle Istrabenzove turistične divizije nadzira tudi prvi mož Istrabenza Rudi Grbec.

Tretja nadzornica Istrabenza je Desanka Katić: vodi NFD Investicijsko svetovanje, hkrati pa ima v obalnem turizmu še eno vlogo, nadzira poslovanje Hotelov Bernardin.

Četrta nadzornica Istrabenza je Denis Tavčar, direktorica časopisnega podjetja Mladina. Z Istrabenzom je povezana tudi posredno: družbo Actual I.T., ki je v večinski lasti Istrabenza, pomemben lastnik pa je tudi zamejska družba KB 1909 (ki je lastnica Mladine), nadzira Roberto Tabaj iz goriške družbe KB 1909. Tabaj je tudi nadzornik Mladine.

Zemljevid direktorjev in nadzornikov, ki so povezani z Istrabenzom, pove, da so tesno povezane tudi tri pomembne turistične družbe: Istrabenz Turizem, Sava Turizem in Hoteli Bernardin, bistveno vprašanje pa je, kdo bo tisti, ki bo imel v naslednjih letih v slovenskem turizmu prvo besedo.

Deli s prijatelji