KOLIKO SMO OGROŽENI

Islamski terorizem: Cerar sklicuje svet za nacionalno varnost

Objavljeno 13. januar 2015 12.42 | Posodobljeno 13. januar 2015 12.42 | Piše: STA, K. K.

»Slovenija nikakor ni imuna proti globalnemu dogajanju,« je po današnji seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb dejal njen predsednik Branko Grims.

Britanski humanitarni delavec Alan Henning v rokah islamskih borcev.

LJUBLJANA – Pristojne službe ocenjujejo, da je stopnja ogroženosti zaradi terorizma v Sloveniji za zdaj sorazmerno nizka, se pa že pojavljajo primeri, ki kažejo na to, da »napačni zgledi vlečejo« in da Slovenija nikakor ni imuna proti globalnemu dogajanju, je po današnji seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb dejal njen predsednik Branko Grims. V izjavi za medije je pojasnil, da je bila seja komisije zelo vsebinska, na njej pa je prišlo do sorazmerno obsežne izmenjave informacij. Pokazala se je tudi izjemno

Od 20. do 22. ure svet za nacionalno varnost

Svet za nacionalno varnost je za 20. uro sklical predsednik vlade Miro Cerar. Sestanek bo očitno trajal dve uri, saj je za 20. uro napovedan fototermin, za 22. pa premierjeva izjava za javnost.

velika enotnost članov komisije, kar ocenjuje kot zelo pozitivno.

S Francijo napadena vse Evropska unija

Za Slovenijo za zdaj pristojne službe ocenjujejo, da je stopnja ogroženosti sorazmerno nizka. Pojavljajo pa se posamezni primeri, ki kažejo na to, da Slovenija »nikakor ni imuna proti dogajanju v drugih evropskih državah in proti globalnemu dogajanju«. Zaradi njenega položaja tranzitne države je izpostavljenost še toliko večja, je povedal Grims.

Kot je dejal, je v tem primeru temeljno vprašanje varnosti, ki sega daleč prek meja Slovenije. Celotna Evropska unija je bila ob zadnjih dogodkih v Franciji na neki način napadena. »Ta situacija se bo v naslednjih mesecih, ko bo prišlo do zloma teroristične organizacije, ki jo poznamo pod izrazom Islamska država, zagotovo še zaostrovala,« je opozoril.

Proti tej teroristični organizaciji se je sicer postavil »tako rekoč ves svet«. Tudi Varnostni svet ZN je bil pri napovedi boja proti njej popolnoma enoten in taka enotnost je sicer zelo redka. Kar se je zgodilo v Franciji, je po njegovih besedah tako vendarle imelo neko posledico.

Skrajna levica simpatizira

Kot je pojasnil, je bilo v preteklosti večkrat opaziti, da so »določeni krogi na skrajni levici na neki način simpatizirali z dejanji islamskega terorizma«. »Ampak to dejanje je bilo uperjeno proti popolnoma levičarskemu časopisu in zaradi tega je tudi na tej ravni prišlo do poenotenja. Razume se, da gre pri terorizmu za zlo, ki zajema vse in vsakogar, ne glede na politično prepričanje,« je povedal.

Grims zato meni, da bo do vojaškega zloma Islamske države zagotovo prišlo, in to relativno kmalu. Ob tem je opozoril na negotovo prihodnost. Ljudje, ki so se urili za tovrstne zločine, bodo namreč prišli nazaj v Evropo in na to bo morala biti Slovenija zelo dobro pripravljena, skupaj s celotno Evropsko unijo. V nasprotnem primeru bi se utegnile varnostne razmere bistveno poslabšati, je še dejal predsednik komisije.

Obrambni minister Janko Veber pa je po seji med drugim pojasnil, da so podali zlasti informacijo o varnosti pripadnikov Slovenske vojske, ki sodelujejo v mednarodnih operacijah in misijah. Po njegovih besedah dejavno spremljajo dogajanje in si izmenjujejo informacije z ostalimi pristojnimi mednarodnimi službami.

Deli s prijatelji