TEKMOVANJE

Iskanje najboljše istrske klobase

Objavljeno 05. marec 2014 20.45 | Posodobljeno 05. marec 2014 20.45 | Piše: Iztok Umer
Ključne besede: klobasa

Trije najboljši so si poleg medalj prislužili tudi bogate nagrade

Davor Šantič, zmagovalec Robert Franca in drugouvrščeni Klavdij Bembič, z leve. Foto: Iztok Umer

Trije kralji prvega Festivala istrske klobase so Robert Franca iz Gračišča, Klavdij Bembič iz Vanganela in Davor Šantič iz Kopra. Prireditev se je z razglasitvijo najboljših in podelitvijo priznanj na štirih predhodnih tekmovanjih v domačiji Tonin družine Pucer v Pučah, v gostilni Istrska klet zakoncev Smilje in Mira Tomšiča v Pomjanu, gostilni Kariola Alana Babiča v Marezigah in gostilni Pri Jakominu v Kubedu sklenila v Hiši refoška kleti Vinakoper.

Finalni komisiji je predsedoval Davorin Škarabot, ki je tudi podpredsednik društva Sommelier Slovenije, v njej pa so bili še Igor Sepič, Zorko Vergan in Miran Žerjal. Škarabot, ki ima veliko izkušenj v ocenjevanju slanih dobrot, saj se že deset let udeležuje različnih salamijad in klobasijad, je omenil, da so imeli pridelovalci zaradi vlažnega in razmeroma toplega vremena v letošnji zimi veliko težav pri sušenju in zorenju in da so morali vložiti veliko truda, da je njihov pridelek obdržal kakovost, ki so si jo zamislili. Sicer pa velja splošna ocena letošnjih etap Festivala istrske klobase in sklepnega dejanja, ko so ocenjevali izdelke treh najboljših pridelovalcev, da se kakovost klobas povečuje, saj ni bilo tekmovanja, na katerem bi izločili kakšen vzorec.

Trije najboljši so si poleg medalj prislužili tudi bogate nagrade

Franca je prejel bon za vikendpaket v Termah Snovik, Bembič panoramski polet z letalom nad slovensko Istro, Šantić pa pršut.

Franca je dejal, da klobase pripravlja vsako leto, žal pa ne redi prašičev, zato je zelo pomembno, pri katerem rejcu jih izbira. Zaupal je le, da prvi dan izberejo kose mesa in špeha in jih pustijo, da odležijo, naslednjega dne meso zmeljejo in šele tretji dan ga polnijo v čreva. Med sušenjem in zorenjem pa tako rekoč vsak dan spremlja vlago in temperaturo v prostoru, kjer hrani istrsko slano dobroto.

Poleg pridelovalcev se je sklepne prireditve v Hiši refoška udeležilo lepo število istrskih gostincev in kuharjev, ki so po poskušanju vzorcev klobas brbončice razveselili še s fuži s tartufi, nazadnje pa so prireditelji razrezali veliko torto.

 

Deli s prijatelji