DAVEK

Iskalnik Google ministra Stepišnika postavil na laž

Objavljeno 12. september 2013 00.00 | Posodobljeno 11. september 2013 23.41 | Piše: S. J.

GZS gospodarskemu ministru sporoča, da je bilo dovolj »davčnega vijačenja«.

Stepišnik si je po mnenju GZS privoščil zavajanje.

LJUBLJANA – Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ostro nasprotuje predlogu zakona davka na nepremičnine, prav tako pa zavrača zavajanje ministra za gospodarstvo Stanka Stepišnika, da nima pomoči gospodarstva pri njegovih domnevnih naporih, da bi bila obdavčitev poslovnih nepremičnin nižja.

Minister zavaja

Stepišnik si je v včerajšnjih Odmevih po mnenju GZS privoščil zavajanje. »Pri zbornicah, ki so imele danes sestanek, pogrešam, da pomagajo ministrstvu za gospodarstvo in meni, da se znižajo korekcijski faktorji obdavčitve. Vsi pritiskajo, od kmetijstva in ostalih, da se jim korekcijski faktorji znižajo. To je prava naloga za boj GZS za gospodarstvo ... Vendar se tu nič ne dogaja. Ostaneš sam na polju ... Ne da se znižati, ker je premalo pomoči. Tu bi morala GZS, TZS in OZS z mano sodelovati,« je povedal gospodarski minister.

Nepomoč v GZS zanikajo in poudarjajo, da so ministrstvu za gospodarstvo na pomoč priskočili večkrat, poleti pa so posebej za Stepišnika pripravili anketne podatke podjetij in ugotavljali, kaj bi zanje uvedba davka na nepremičnine pomenila.

Pogrešajo boj za oživitev gospodarstva

»V GZS ugotavljamo, da smo mi in druge gospodarske organizacije močno podprli ministra z argumenti proti novim obremenitvam v obliki davka na nepremičnine in tudi proti drugim obremenitvam. Minister za gospodarstvo pa s svojimi izjavami še naprej podpira boj proti reformam, ne pa boj za oživitev gospodarstva in nova delovna mesta v gospodarstvu, kar je v tem hipu ključnega pomena za Slovenijo,« menijo v GZS. 

V GZS dodajajo, da se je težko izogniti občutku, da »je bil namen včerajšnje nekorektne izjave preložiti odgovornost na drugega in pri tem grobo zavajati slovensko javnost.« Ob tem dodajajo, da ministra na laž postavlja že iskalnik Google: »V prvem vtipkate besedni niz 'Stepišnik davek na nepremičnine', v drugem pa 'GZS davek na nepremičnine'. Iz zadetkov je vse jasno.«

Je gospodarstvo brez svojega ministra?

Od ministra pričakujejo, da bo ob pomoči vsega, kar so mu predstavniki gospodarstva že posredovali, dosegel bistveno znižanje predvidenih stopenj za poslovne nepremičnine: »Niti približno namreč ni sam na polju. Nasprotno, v GZS se bojimo, da je gospodarstvo brez svojega ministra.«

Stepišniku sporočajo, da je bilo dovolj »davčnega vijačenja«. GZS pa od države in lokalne skupnosti zahteva, da z uvedbo davka na nepremičnine od gospodarskih subjektov ne smejo pobrati več, kot bi pobrale z nadomestili za uporabo stavbnih zemljišč.

Deli s prijatelji