GASPARI

Išče se 700 milijonov evrov

Objavljeno 13. januar 2012 14.28 | Posodobljeno 13. januar 2012 14.28 | Piše: A. L.

Štrukelj opozarja, da bodo z zamrznitvijo plač javnim uslužbencem privarčevali le 250 milijonov. Kaj pa preostanek?

Minister za razvoj in evropske zadeve ter začasni gospodarski minister Mitja Gaspari

LJUBLJANA – Slovenija mora letos privarčevati 700 milijonov evrov, je na seji Ekonomsko socialnega sveta (ESS) spomnil minister Mitja Gaspari. Socialni partnerji si o tem, kako varčevati, niso enotni. Delodajalci se zavzemajo za spodbuditev gospodarske rasti, sindikati javnega sektorja so kritični do rezanja plač javnih uslužbencev.

Čaka se nova vlada

Kot je ob robu seje ESS pojasnil Gaspari, je vlada socialnim partnerjem predstavila javnofinančne okvire za letos in obdobje naslednjih štirih do petih let, »in sicer skladno s prakso, ki se uveljavlja v EU s tako imenovanim evropskim semestrom, ter zavezami, ki izhajajo iz že sprejetih dokumentov in dokumentov, ki jih EU sprejema ta trenutek«. Slovenija bi morala letos privarčevati 700 milijonov evrov, kako bo s socialnim konsenzom o varčevanju, pa bo pokazala politika nove vlade, je še dejal minister.

Ne odstopamo od povprečja EU

»Dejansko stanje prav gotovo ne odstopa od povprečja EU, razen nekaterih izjem zelo uspešnih držav, ki se jih da prešteti na prste ene roke. Preostale države v povprečju za temi rezultati zaostajajo, med njimi tudi Slovenija, vendar nismo v situaciji, ki bi zahtevala izredne ukrepe. Je pa res, da čas od lanskega poletja naprej, denimo od referenduma o pokojninskem sistemu naprej, kaže, da smo neoperativni, da ne moremo sprejemati tistih ukrepov, ki jih zahtevata naša interna in širša evropska situacija,« je še dejal Gaspari.

S plačami v javni upravi le 250 milijonov

»Kar je mene izrazito motilo, je, da se na neki način že predpostavlja zamrznitev plač v javnem sektorju v drugi polovici leta,« pa je ob robu seje povedal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Opozoril je, da bi Slovenija na ta način privarčevala le 250 milijonov evrov in se vprašal, kako se bo privarčevalo še preostalo vsoto. Reševanje krize z nižanjem plač v javnem sektorju je po Štrukljevih besedah iluzija, prej bi bilo treba varčevati pri kapitalskih dobičkih in obremeniti najbogatejše.

Gaspari kritičen do EK

Štrukelj je danes pri Gaspariju opazil »pomembno spremembo«. Minister naj bi bil namreč zelo kritičen do delovanja Evropske komisije, »kar je neka novost v naši politiki«. »In tu vidim neko možnost, da bi bolj uporabljali lastno pamet in se lotili stvari tako, kot bi bilo najbolje za našo državo, ne pa tako, kot je dobro za slavni vlak, ki vodi proti prepadu – to je vlak gospe Merklove in gospoda Sarkozyja,« je pojasnil.

Potrebno je hitro ukrepanje

»V Sloveniji še vedno različno razumemo, kje smo, predvsem pa se premalo zavedamo, da bi morali zelo hitro ukrepati, da res ne bomo doživeli finančnega zloma,« pa je ob robu seje povedal prvi mož Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič. Kot je poudaril, bi bilo treba takoj zagotoviti gospodarsko rast, pridobiti domača sredstva in sredstva na mednarodnih trgih. »Pospešiti je treba vse postopke za zagotovitev rasti,« je navedel.

Glede soglasja s sindikati je ocenil, da se je tudi danes pokazalo, »da nekateri še vedno razmišljajo predvsem o tem, kako bi trenutne zagate in razmere reševali s pritiski na ulici, premalo pa so usmerjeni v prihodnost«. Kljub temu verjame, da možnost za dogovor obstaja. »Dokler bomo sedeli za mizo in iskali rešitve, smo lahko optimisti,« je prepričan.

Deli s prijatelji