TRAGIČNO

Ironija: Soča je bila nagrada za Izraelca

Objavljeno 14. maj 2013 09.38 | Posodobljeno 14. maj 2013 09.38 | Piše: Mihael Korsika

Izraelca Avija Cohena našli mrtvega v Soči, zagozdenega pod drevo.

Skupina pretresenih izraelskih turistov je hotel Plaza v Ljubljani včeraj že zapustila. Foto: Črt Majcen

BOVEC – Le šest dni po tem, ko je na smaragdni in divji Soči umrl izkušeni 33-letni vodnik rafta Vasja Sivec, je reka terjala novo življenje. Tokrat je bila mrzla lepotica usodna za 48-letnega Izraelca Avija Cohena. V nasprotju z dnem, ko se je zgodila tragična nesreča, ki je pod gladino reke potegnila domačina, so tokrat po besedah lokalnih vodnikov vodne razmere dopuščale varne spuste z raftom, kolikor je lahko vožnja po divji reki sploh varna. Nesreča se je zgodila v zgornjem toku Soče, še pred Bovcem, in to na delu, ki velja za enega od bolj mirnih odsekov. Številni vodniki, ki so vsak dan na vodi, so prepričani, da smrt Izraelca ni bila le posledica nesrečnega naključja, temveč bi se jo dalo preprečiti.

Najden pod drevjem

Lepo nedeljsko popoldne je skupina okoli 20 Izraelcev želela izkoristiti za spust po brzicah Soče, a ta se je tragično končal. Turisti so za spust najeli eno od posoških agencij. S štirimi rafti in slovenskimi vodniki so se okoli 13. ure podali na vodo pri kraju Vodence, ki sicer ne velja za nevaren del reke. V čolnu, ki ga je upravljal 28-letni domačin, so bili štirje tujci, stari med 38 in 58 leti. Po približno 150 metrih so trčili v skalo, zaradi česar se je raft prevrnil. Trem turistom in vodniku je uspelo priplavati do obrežja, medtem ko o 48-letnem Cohenu ni bilo ne duha ne sluha, zato se je nemudoma začela obširna iskalna akcija.

»Poleg bovških policistov so bili v obsežno iskalno akcijo vključeni gasilci Gasilske zveze Bovec, gorski reševalci GRS Bovec, civilna zaščita Bovec in potapljači Društva za podvodne dejavnosti reševalne postaje Tolmin, tako da je sodelovalo približno 60 ljudi, ki se jim je individualno priključilo večje število domačinov, ki so s kajaki pregledovali strugo reke Soče,« so sporočili iz policije. V iskanje pogrešanega se je vključil tudi policijski helikopter.

Bil je v velikem pričakovanju, veselil se je raftinga po lepi reki. Mama in oče sta ob tragični novici doživela šok, psihično nista pri sebi.

Zaradi teme so morali reševanje v nedeljo zvečer prekiniti. Ob tem so se začela po Bovcu, predvsem med vodniki, ki so vsak dan na reki, širiti ugibanja o tem, kakšna usoda je doletela turista. Zaradi struge, ki letos ni bila očiščena do konca, in dejstva, da jim moškega v osmih urah ni uspelo najti, je večina ocenila, da se je nesrečni Izraelec zagozdil v vejevje pod vodo.

Iskalno akcijo je v ponedeljek nadaljevalo okoli 35 ljudi. Po dveh urah se je iskanje končalo, saj so približno 400 metrov od mesta nesreče našli moško truplo, ki je bilo zagozdeno pod drevesom oziroma vejami. Čez nekaj ur je policija že potrdila, da gre za pogrešanega Izraelca.

Izlet kot nagrada, starši v šoku

Nesrečni Avi Cohen je v Slovenijo prišel pred nekaj dnevi, in sicer kot eden izmed najbolj pridnih zaposlenih v avtobusnem prevozniškem podjetju Egged iz Tel Aviva, v katerem je delal 18 let. Štiri zaposlene je namreč vodstvo Eggeda nagradilo s potovanjem v Slovenijo, našo deželo pa naj bi predlagal prav Cohen, ki je na Gorenjskem dopustoval že lani.

Ob nesrečni novici je brat pokojnega Avija izraelskim medijem zaupal: »Pogovarjala sva se še v nedeljo zjutraj, preden je šel s sodelavci iz Ljubljane proti Soči. Bil je v velikem pričakovanju, veselil se je raftinga po lepi reki. Mama in oče sta ob tragični novici doživela šok, psihično nista pri sebi. Na Avija sta bila namreč zelo navezana, vselej jima je pomagal pri hišnih opravilih.« Cohenov sodelavec Zohar Aryeh, ki je bil v nesrečnem raftu, pa je pretresen dejal, da je videl, kako je Avi najprej pomagal dvema sodelavcema, da sta priplavala do obrežja, nato pa ga v brzicah ni več videl. Par ur po nesreči naj bi po Aryehovih besedah med drevjem v vodi potapljači našli rešilni jopič.

V Soči je pravi gozd

Izkušen vodnik rafta Mitja Bernard je prepričan, da je tudi ta smrt v Soči posledica slabih razmer v reki in bi se jo dalo preprečiti. »Žalostno, da ne uredimo Soče tako, da bo varna tako za turiste kot tudi za nas vodnike. Škoda, da ljudje umirajo zaradi vej v vodi, ki bi jih lahko počistili pred začetkom sezone, medtem ko je bovškim veljakom za to malo mar,« je jezen Mitja.

Na začetku sezone so namreč vodniki stanje dokumentirali, vendar se prav dosti ni premaknilo. Začeli so sicer čistiti, nato pa se je vodostaj dvignil in preprečil čiščenje struge. Kot vedno se je tudi tokrat zapletlo pri denarju. »Po navadi smo delali zastonj, zadnji dve leti smo sicer dobili plačano, letos se je spet zataknilo pri denarju. Nismo dobili niti za pivo,« je še opozoril Bernard. Po njegovih besedah bi bili pripravljeni delati zastonj, saj gre vendar za njihova življenja, vendar nočejo privoliti v to, da bi delali zastonj, medtem ko bi nekdo s tem služil denar. »Ob tem je brežina Soče tudi zelo zaščitena. Dostikrat niso dovolil posegov v brežine, dovoljenja čakaš nekaj mesecev, voda pa se spreminja vsak dan,« je še pojasnil.

»Od Koritnice do Trnovega je v strugi več kot 50 ali 60 dreves. Vsako leto je podoben problem, saj ne gre vsak z motorko in s čolnom mimo,« je še dodal. To je nevarno delo, ki je drugje sicer dobro plačano. »Če bi to naredili prej, bi bil danes človek še živ,« je še prepričan Mitja.

Težava je tudi zaradi kart za čolne, saj naj bi s tem po njegovih besedah zagotovili plovnost. In kam gre denar? »V letu 2011 je bilo iz tega naslova za 143.365,34 prihodkov in 81.107,50 odhodkov za redno vzdrževanje vstopno-izstopnih mest,« je v odgovoru Slovenskim novicam zapisal bovški župan Siniša Germovšek. Kot kaže, pa občina, namesto da bi se celoten denar vrnil v reko, razliko prerazporedi za druge namene.

Vodnik Izraelcev brez licence

Spremljevalec, ki je vozil štiri izraelske državljane, ko so se prevrnili, ni imel licence za vodnika rafta. Vseeno v GIZ raftarjev trdijo, da je on eden izmed najbolj izkušenih vodnikov na Soči. Licence naj ne bi opravil, ker lani v podjetju, v katerem je zaposlen, ni dobil dopusta. Top Extreme velja za podjetje z najdaljšo tradicijo izvajanja dejavnosti komercialnih vodnih športov v zgornjem Posočju in je do zdaj uživalo velik ugled. Po nekaterih podatkih pa so nesrečni Izraelci tragediji navkljub lastniku podjetja ob koncu reševanja stisnili roko in se celo zahvalili za profesionalno opravljeno delo.

Deli s prijatelji