NEZAKONITO

Irglovo zanima premoženje

Objavljeno 14. marec 2017 16.45 | Posodobljeno 14. marec 2017 17.44 | Piše: A. L.

Na podlagi zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora je država odvzeli 2,1 milijona evrov premoženja.

Eva Irgl.

LJUBLJANA – V Sloveniji je bil pred leti sprejet zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (ZOPNI). Ne glede na to še nismo videli tako odmevnih akcij, kot jih bilo mogoče spremljati v južnih državah, ko so obdolžencem pobrali (ne)premičnine nezakonitega izvora in jih enostavno razprodali. Tudi na javnih dražbah.

Koliko premoženja nezakonitega izvora je bilo do danes na podlagi omenjenega zakona odvzetega, sprašuje poslanka SDS Eva Irgl. Vlada pojasnjuje, da so na podlagi ZOPNI do 14. februarja letos odvzeli 2,176 milijona evrov premoženja.

Odkar je zakon stopil v veljavo pa do 14. februarja letos je bilo skupno odrejenih 32 finančnih preiskav zoper 120 fizičnih oseb in 76 pravnih oseb. Od tega je trenutno odprtih 14 finančnih preiskav zoper 41 fizičnih oseb in eno pravno. Do istega datuma je bilo vloženih 16 tožb za odvzem premoženja nezakonitega izvora, od tega deset tožb na podlagi finančnih preiskav, odrejenih na Specializiranem državnem tožilstvu RS, in šest tožb na podlagi finančnih preiskav, odrejenih na ostalih okrožnih državnih tožilstvih.

Tožbe so bile vložene zoper 36 fizičnih oseb in sedem pravnih, skupna vrednost tožbenih zahtevkov pa je znašala 22,842 milijona evrov, so sporočili iz vlade.

Deli s prijatelji