DATUM REFERENDUMA

Irglova znova na ustavno sodišče

Objavljeno 29. april 2014 20.06 | Posodobljeno 29. april 2014 20.09 | Piše: STA, Ma. F.

Poslanka SDS predlaga, da se za dan glasovanja na referendumu določi dan, ko bodo potekale redne lokalne volitve.

Eva Irgl.

LJUBLJANA – Poslanka SDS Eva Irgl je na ustavno sodišče v imenu predlagateljev znova vložila pobudo za ustavno presojo odloka o razpisu referenduma o arhivski noveli. Če bo ustavno sodišče tudi tokrat razveljavilo oziroma zadržalo izvajanje odloka, referenduma tudi 8. junija ne bo.

Pobudnica ustavnemu sodišču predlaga, da zadevo obravnava absolutno prednostno in do dokončne odločitve zadrži izvajanje odloka ter s tem potek rokov za opravila, potrebna za izvedbo referenduma. V nasprotnem primeru, zatrjuje, bi lahko nastale težko popravljive škodljive posledice, ki jih ne bi bilo mogoče popraviti.

Na dan lokalnih volitev

Predlaga tudi, da se za dan glasovanja na referendumu določi dan, ko bodo potekale redne lokalne volitve. Kot so sporočili iz SDS, predlog, da bi se zakonodajni referendum izvedel istočasno z jesenskimi lokalnimi volitvami, »izkazuje razumne razloge, saj pomeni najnižje možne stroške za referendum in najvišjo možno udeležbo«.

Ustavno sodišče je sicer en odlok o razpisu referenduma na zahtevo SDS že razveljavilo. Prejšnji odlok je namreč predvideval, da bi referendum potekal 4. maja, ker pa je ta rok padel na čas po praznikih in v čas počitnic, so ustavni sodniki ocenili, da bi bilo s tem volivcem oteženo izvajanje volilne pravice. Ustavni sodniki so DZ istočasno naložili, naj določi nov datum referenduma, pri čemer naj izbere takšnega, ki bo omogočil, da bo na volitve prišlo čim več volivcev.

V SDS so se ves čas zavzemali, da bi referendum izvedli skupaj z evropskimi volitvami, in sicer 25. maja.

Deli s prijatelji