NEPRIMERNO

Invalidu zaklenili vrata do dvigala

Objavljeno 27. april 2015 17.00 | Posodobljeno 26. april 2015 21.41 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Jure Jurečič že 13 let živi v zdravstvenem domu v Straži pri Novem mestu.

Jure Jurečič pravi, da se takoj izseli iz zdravstvenega doma, če mu občina le najde primerno stanovanje. Foto: Tanja jakše Gazvoda

STRAŽA PRI NOVEM MESTU – Verjetno v Straži ni stanovanja, o katerem bi bilo med ljudmi izrečenih toliko besed kot o stanovanju v tamkajšnjem zdravstvenem domu. V njem že 13 let živi Jure Jurečič, invalid s prirojeno napredujočo mišično boleznijo. Čeprav ga je občina iz stanovanja že želela izseliti in enostransko odpovedati najemno pogodbo, pa Jure vztraja: ko mu bodo ponudili ustrezno stanovanje brez arhitektonskih ovir, se bo iz zdravstvenega doma izselil. In to z veseljem, pravi.

Leta 2002 je moral Novomeščan Jurečič na hitro rešiti svoj stanovanjski problem. Na Mestni občini Novo mesto so mu ponudili enosobno stanovanje v zdravstvenem domu v Straži, veliko 34 kvadratnih metrov, v pogodbi pa se je občina zavezala, da mu je to neprofitno najemno stanovanje na voljo, dokler občina ne najde drugega brez arhitektonskih ovir. »Tudi sam se želim izseliti od tod, saj so razmere nemogoče. V stavbi je sicer dvigalo, a se zgodi, da je vse dopoldne zaklenjeno, popoldne in med vikendi pa je vedno nedostopno,« pove Jure, ki se mora v takšnih trenutkih spopadati s stopnicami, po katerih le s težavo hodi, saj ga noge ne ubogajo najbolje. Da se premika po njih, se mora oprijemati ograje, njegovo zdravstveno stanje pa se slabša, kar najbolj opaža pri hoji, če pade, se le s težavo pobere. Zapletlo se je tudi s parkiriščem. Ker nima svojega parkirnega mesta, zdaj zaseda edino parkirišče za invalide pred zdravstvenim domom, ker je povsem na levi strani parkirišča. Da lahko zleze iz avta, mora namreč voznikova vrata povsem odpreti, da se lahko nasloni nanje in se povleče ven.

Otežena obnova

Največji ogenj v strehi pa je nastal zaradi obnove zdravstvenega doma pred tremi leti, za katero Jurečič takoj jasno pove, da je ni oviral, kot govorijo po Straži. »Kar poglejte radiatorje, delavcem sem dal ključ, da so uredili ogrevalni sistem celotne stavbe. Če ne bi odprl svojega stanovanja, bi morali povsem predrugačiti ogrevanje,« razloži in doda, da pa res ni dovolil menjave oken. »Resda sem celo zamenjal ključavnico vrat, a v to so me prisilili, saj noben vikend ni bilo miru,« prizna in doda, da je bil tudi žrtev žaljivk prejšnjega straškega župana, sploh pa ga moti, ker se nihče na občini noče pogovarjati z njim. Še ko so imeli na sodišču dve obravnavi, župan ni prišel. »Le tožili so me in grozili celo, da bodo razkrili streho, da me spravijo iz brloga, niso se pa hoteli pogovarjati z mano,« se priduša Jurečič, ki ga po obnovi zdravstvenega doma niti ni nihče obvestil, da ima stavba alarmni sistem. Potem mu je delavec varnostne službe le povedal, kako se alarm izklopi.

Prav zaradi prenove zdravstvenega doma mu je straška občina leta 2011 začela iskati novo stanovanje. »Resda so mi ponudili štiri, a nobeno ni bilo brez arhitektonskih ovir ali pa je bilo v zasebni lasti. Stanovanje v 5. nadstropju enega od blokov v Plavi laguni v Novem mestu ima resda dvigalo, a že sam blok ima za invalide nemogoč dostop,« je dejal in dodal, da so mu ponudili tudi dve pritlični stanovanji, a znova neprimerni za invalida, ki potrebuje dovolj veliko kopalnico, četrto pa je v Straži nad cvetličarno, kjer so zopet stopnice, čeprav naj bi občina pozneje namestila dvižno rampo.

»Res si želim iz Straže, saj tu ne morem niti na pošto ali na občino, takšnih ovir pa v Novem mestu ni,« pravi Jure, ki je za polovični delovni čas zaposlen v Revozu, in doda, da je želela občina leta 2012 enostransko prekiniti najemno pogodbo, kar pa seveda ni šlo skozi, niti na sodišču ne. Celo višje sodišče je v sodbi zapisalo, da stanovanje nad cvetličarno ni brez arhitektonskih ovir. Ker torej občina ni zagotovila drugega ustreznega stanovanja, najemna pogodba, ki je bila podpisana oktobra 2002, še vedno velja.

To pogodbo je Jurečič podpisal z Mestno občino Novo mesto. Leta 2006 je iz nekdaj skupne občine Novo mesto nastala tudi občina Straža, tako da je tudi zdravstveni dom prešel v njeno last, prevzela pa je tudi sporno stanovanje. In reševanje stanovanjskega problema.

Župan pojasnjuje

»Nikogar ne mečemo iz stanovanja, je pa dejstvo, da se bomo morali lotiti reševanja tega problema,« je povedal župan občine Straža Dušan Krštinc, ki je vodenje občine prevzel jeseni lani. Meni, da je izvorno napako naredila že mestna občina leta 2002, ko je Jurečiču dodelila neprofitno stanovanje, do katerega ni bil upravičen, saj morajo prosilci za dodelitev takšnega stanovanja izpolnjevati določene kriterije, a pogodba je veljavna in je ne morejo razveljaviti. In zakaj Jurečič ne more ves čas uporabljati dvigala? »Dvigalo je znotraj prostorov zdravstvenega doma. Če bi bila odklenjena vrata do dvigala, bi imel vsak dostop do vseh prostorov, kjer se med drugih hranijo tudi osebni podatki,« je pojasnil župan Krštinc in dodal, da je občina zaradi zavlačevanja obnove zdravstvenega doma izgubila 30.000 evrov nepovratnega denarja. »Ko smo mu ponudili stanovanje nad cvetličarno, smo navedli, da se bomo ob podpisu pogodbe obvezali, da bomo odpravili arhitektonske ovire v kopalnici in namestili dvižno rampo pred njegovo vselitvijo. Glede na odločitev sodišča in po mnenju gospoda Jurečiča bi morali to storiti že pred podpisom pogodbe – dejansko brez obveznosti g. Jurečiča, da se sploh vseli v to stanovanje. G. Jurečiča smo tudi prosili, naj sam poišče primerno stanovanje, vendar do danes nismo od njega dobili nobene informacije,« je še povedal župan Dušan Krštinc. 

Deli s prijatelji