ŠLAMPARIJA

Invalidu Jakobu letališki delavci sesuli drag voziček

Objavljeno 22. oktober 2014 22.02 | Posodobljeno 22. oktober 2014 22.02 | Piše: Drago Perko

Jakob Škantelj se je moral vrniti v Slovenijo, na Adrii Airways pa še ugotavljajo, kje se je zalomilo.

Slovenska reprezentanca na Poljskem. Foto: Drago Perko

Pravijo, da športniki širijo dober glas o Sloveniji po svetu. Tudi športniki invalidi so taki. Minuli vikend so slovenski bočarji (boccia je dvoransko balinanje, tudi za invalide) osvojili dve srebrni kolajni na mednarodnem tekmovanju na Poljskem, žal pa je za grenak priokus poskrbela letalska družba Adria Airways. Na poti so imeli naši športniki veliko problemov, saj so na letališču oziroma med poletom Ljubljana–Varšava močno poškodovali električni voziček 21-letnega Jakoba Škantlja (ki se je moral zato vrniti v Slovenijo in se je ekipi znova pridružil naslednji dan), Poljaki so na notranjem poletu Varšava–Poznan izgubili še voziček Natalie Finkšt (dobili so ga pozno ponoči), na poti nazaj pa se je poškodoval še električni voziček Fabia Rizzija.

Težave so se začele že na prihodu na Letališče Jožeta Pučnika, kjer sprva niso želeli naložiti vozička Jakoba Škantlja. Češ da je pretežak. »Pilot ni dovolil, da gre na letalo,« začne selektorica in trenerka reprezentance Barbara Zabukovec. Po nekaj deset minutah pregovarjanja je le popustil in dovolil, da se voziček, ki tehta kar 180 kilogramov, naloži.

Zabukovčevi so hiteli pojasnjevati, da ima lahko najtežji tovor 150 kilogramov in da so ob rezervaciji letalskih vozovnic navedli napačne podatke. A to ne drži – to so nam potrdili na Zvezi za šport invalidov oziroma Paraolimpijskem komiteju, kjer so pravilno navedli in ob tem še opozorili, da voziček tehta 180 kilogramov. »Le eden je bil tako težak, drugi so bili lažji,« nadaljuje Barbara in zatrdi, da je bil voziček (vreden je 14.000 evrov, škode pa je bilo za nekaj tisočakov), torej Jakobov, ob nalaganju v voznem in brezhibnem stanju.

Šok je sledil na Poljskem, torej ob prihodu na letališče v Varšavi. »Tako je bil poškodovan, da so ga lahko le nazaj naložili, družina pa se je morala vrniti domov,« izvemo od selektorice, ki kar ni mogla verjeti, kaj se je zgodilo. Z Jakobovim očetom sta lahko le nemočno pobirala razbite delce, ki so še ležali na tleh.

»Imeli smo srečo, da se je letalo vračalo v Ljubljano. Uro smo resda zamujali, a smo potem le odleteli,« pa začne 21-letni Ljubljančan Jakob, ki je tudi v nesreči našel nekaj dobrega. Na Brniku ga je že pričakal Mitja, sodelavec in prijatelj glavnega serviserja Andreja, ki bdi nad vozički podjetja Bauerfeind. Servisni dvojec je nemudoma združil moči in popravil krepko poškodovani voziček. Vmes je Jakobu gibanje omogočil nadomestni voziček, ki ga je s sabo pripeljal Mitja. V četrtek je bil popravljen. Jakob je želel nastopiti na tekmovanju, s starši pa se je z družinskim vozilom odpravil na 1100 kilometrov dolgo pot iz Ljubljane do Poznana, kjer je bilo odprto prvenstvo Poljske v boccii.

»Tekmujem že dve leti, šport pa mi veliko pomeni,« pravi Jakob, ki je pri letu in pol doživel prometno nesrečo. Poškodbe in dodatni zapleti so botrovali temu, da ima aktivno le levo roko, preostalih okončin pa ne. A si s tem ne beli glave, je borec in voljan ustvarjanja. Pa naj si bo člankov ali v športu. »Boccia je koristna za nas, ker krepimo mišice, s svojo specifiko pa pomaga tudi pri miselnih procesih, saj brez taktike ne gre,« pove, zakaj mu je šport tako drag in ljub.

»V primeru prevoza potnika s posebnimi potrebami in njegovega invalidskega vozička je družba naredila vse, kar je v njeni pristojnosti in moči. Žal je prišlo do neljubega dogodka, za kar nam je iskreno žal,« povedo pri Adrii Airways in iskreno, to je treba priznati, obžalujejo storjeno. Pravijo, da je preiskava v teku, da vidijo, kdo je kaj zamočil.

»Trenutno je celoten dogodek še v fazi podrobne analize od prodajnega postopka, rezervacije do postopkov na letališču (domačem in končni destinaciji). Primarna težava izvira iz dejstva, da je bil v najavi zapisan napačen podatek o teži vozička, nato pa so letališki delavci in posadka naredili vse, da so (z manjšo zamudo) vkrcali voziček, ki pa je bil žal pri raztovarjanju tako poškodovan, da se je potnik v spremstvu družine zaradi neuporabnosti vozička moral vrniti v Ljubljano,« še dodajo.

A to o netočnih podatkih ne drži. V slabo uteho je Jakobu in celotni reprezentanci vnovično opravičilo. »Družbi je resnično žal, a več v danem trenutku z razpoložljivimi dejstvi ni bilo mogoče storiti,« sklenejo. Plačati je moral Jakob sam. Iz svojega žepa. Če bi Adria Airways prispevala del teh sredstev (zagotovo imajo sklenjeno zavarovanje splošne odgovornosti, ki krije škodo v takih in podobnih okoliščinah), bi tudi Jakob in njegovi lažje prenesli vse težave. 

Deli s prijatelji