PRIMER KOROŠKIH DEČKOV

Interpelacija spisana: poglejte, kaj vse očitajo ministrici

Objavljeno 12. april 2016 19.44 | Posodobljeno 12. april 2016 19.44 | Piše: STA, Mo. S.

V SDS so prepričani, da je pri postopku dodelitve dečkov v rejništvo prišlo do številnih nepravilnosti.

Ministrica Anja Kopač Mrak.

LJUBLJANA – Poslanska skupina SDS je zaradi primera dodelitve koroških dečkov v rejništvo danes vložila interpelacijo zoper ministrico za delo Anjo Kopač Mrak. Kot je pojasnila poslanka Suzana Lep Šimenko, ima primer tako veliko težo, da je zadosten razlog za interpelacijo. Ministrici očitajo tudi prikrivanje strokovnih napak in vpletanje politike v stroko.

Prepričani o številnih nepravilnostih

SDS je interpelacijo, ki jo je zaradi dogodkov na Centru za socialno delo (CSD) Velenje oziroma dodelitve dveh otrok od starih staršev v rejništvo napovedala že pretekli teden, vložila le s podpisi svojih poslancev. V SDS so prepričani, da je pri postopku dodelitve dečkov v rejništvo prišlo do številnih nepravilnosti.

Kot je na današnji novinarski konferenci naštela Suzana Lep Šimenko, je sporen že sam način odvzema otrok starima staršema, saj so ju odpeljali iz vrtca. V SDS med napakami še navajajo, da stara starša nista bila dodeljena za skrbnika, čeprav sta dejansko tri mesece skrbela za otroka.

Po mnenju SDS je tudi sporno, da socialna inšpekcija, ki nepravilnosti v postopku ni ugotovila, ni zaslišala starih staršev, pač pa upoštevala le poročilo CSD.

Očitajo ji vmešavanje politike v stroko

Socialna inšpekcija ni ugotovila nepravilnosti pri delu CSD Slovenj Gradec, je spomnila poslanka. A se po njenih besedah v SDS upravičeno sprašujejo, ali ministrica iz vrst SD Kopač Mrakova ne ščiti svojega strankarskega kolega, ki je na čelu tega CSD. »Politika se je v tem primeru vmešala v stroko, ministrica je pri tem sodelovala,« je ocenila Lep Šimenkova in dodala, da mora Kopač Mrakova za to nositi odgovornost.

Deli s prijatelji