KO NI SIGNALA...

Internet lovijo le na stranišču

Objavljeno 29. maj 2017 18.12 | Posodobljeno 29. maj 2017 18.15 | Piše: Roman Turnšek ml.

Na najbolj znani slovenski termalni rivieri se vrstijo pritožbe zaradi interneta.

Stopnišče in travo pred vhodom v žensko stranišče zasedajo tudi iskalci interneta. Foto Roman Turnšek ml.

ČATEŽ OB SAVI – Internet je v modernem času kot voda ali zrak. Kamor koli se človek obrne, kar koli počne, brez spleta ne gre, saj je z njim povezano vse in vsi. Spletno povezavo imamo doma, v službi, glede na ritem in zahteve življenja pa tudi na dopustu. A v najbolj znanih slovenskih toplicah turisti že več let negodujejo in se pritožujejo, ker internetna povezava v delu Term ne deluje. Če se že sem ter tja prebudi, je signal zelo šibak in že po nekaj sekundah ali minutah izgine. Nezadovoljstvo tako imenovanih staroselcev, ki v kampu preživljajo dobršen ali celo pretežen del leta, nekateri celo že nekaj desetletij, je zato veliko. Na težave opozarjajo znova in znova, a se ne zgodi prav nič.

Kupite si antene

»Nekje junija 2010 so nam domov poslali obvestila, da imamo omogočeno brezžično uporabo po kampu. Že septembra istega leta sem na Terme poslala dopis, da internet dela le z močjo dveh ali treh črtic signala, poleg tega pa izpada vsakih nekaj minut. Na cesti je bil takrat polni signal, v hiški in pred njo pa ni delalo. Rečeno je bilo, naj si kampisti pač kupimo antene,« pravi ena od dolgoletnih gostij v kampu, ki pa ne želi biti imenovana.

Na recepciji si kljuko podajajo nezadovoljneži, pripombe in pritožbe pravijo, da so ničkolikokrat opozarjali v pritožni knjigi, a zaman. »Lani so enkrat prišli delavci do poslopja sanitarij v tem delu kampa, na strehi katerih je nameščena internetna antena. Z lestvijo so se povzpeli do nje, jo gledali z vseh strani, a napaka ni bila odpravljena,« pravita druga kampista. »Leta 2014 je bil signal kratko obdobje v sezoni, od takrat pa ga ni več,« dopolni prva sogovornica.

Zanimivo je, da ne dela le v delu Term, kjer so pavšalisti, v preostalih pa. Pred slaščičarno, recepcijo, hoteli in tako naprej. Zanimivo je, da tam signal interneta lovijo pod oznakami, kot so recepcija, hotel in podobno, in tudi pod oznakami Čatež 9, Čatež9a, Čatež11, ki so sicer oznake za signal v kampu. Iz tega izhaja, da je nekaj narobe le v kampu. Zato je povsem razumljivo, da so prebivalci jezni. »Ne nazadnje za sezono bivanja od 1. aprila do 31. oktobra plačujemo 3300 ali 3500 evrov, zaradi česar menimo, da je urejeni internet še najmanj, kar bi spadalo k takšni ceni. Danes ima brezžično točko že vsako javno stranišče, vsak lokalček za tri goste, saj je internet eden od temeljnih pogojev za funkcioniranje tako službeno kot zasebno,« ogorčeno pravijo čateški pavšalisti.

Tako ni redko, da internetni uporabniki s telefoni, tablicami in prenosnimi računalniki sedijo na tleh pred vhodom v ženski WC in poskušajo uloviti signal. Ja, termalna riviera v 21. stoletju.

Terme: 
Veliko vlagamo

Kampiste pa še najbolj jezi to, da je v termah vsako leto poskrbljeno za nemoten internetni signal za goste, predvsem tuje, v drugih predelih turističnega kompleksa. 
»Ko pridejo procesije tujcev, je nemoten in učinkovit internet takoj omogočen tam in zanje,« pravijo. Da te navedbe utegnejo držati, je moč sklepati tudi z napisov na tablah na terasah bivalnih hišk, kot so denimo na obrežju bajerja. Med drugim piše, da je zagotovljena satelitska televizija. »Očitno smo obravnavani kot drugo- ali tretjerazredni gostje. A ne pri ceni, ki jo plačujemo. Razumemo, da se zgodi okvara, izpad, ampak takšne stvari se normalno in v sodobnem svetu rešujejo sproti, ne pa da se zanje nihče ne zmeni več let,« dodajajo.

Zgodbo smo preverili tudi pri vodstvu Term Čatež. Zakaj ne upoštevajo številnih pritožb kampistov? Zakaj se ne odpravijo težave v delu kampa, drugje pa se? Ali gre za različno obravnavanje in vrednotenje gostov? Ali se jim zdi primerno, da nekateri poskušajo signal loviti na tleh pred ženskim straniščem?

»V Termah Čatež veliko vlagamo v pokritost in kakovost internetnega dostopa. Vsako leto dodamo nove dostopne točke, povečujemo hitrost in nadgrajujemo programsko opremo, saj se zavedamo želja in potreb uporabnikov. Tako smo v kampu nadgradnjo dostopa do wi-fi sistema izvedli pred enim letom. Letos planiramo petkratno povečanje skupne hitrosti interneta. Hkrati se dogovarjamo za novo, dodatno možnost dostopa, konkretno za montažne hiške, prek koaksialnega kabla,« so odgovorili.

 

Deli s prijatelji