O ZAKONSKI ZVEZI

Interesna skupina lokalnih interesov DS za odložilni veto

Objavljeno 09. marec 2015 18.06 | Posodobljeno 09. marec 2015 18.06 | Piše: STA, Mo. S.

Pobuda Za otroke gre, ki zbira podpise pod pobudo za referendum o noveli, pa je do danes zbrala že zadostno število podpisov.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Interesna skupina lokalnih interesov državnega sveta (DS) je na današnji izredni seji s 13 glasovi za in petimi proti sprejela pobudo za odložilni veto na novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. DS bo pobudo obravnaval v torek.

Državni svetnik Mirko Kozelj, ki je podal pobudo za odložilni veto, noveli zakona očita redefinicijo zakonske zveze, ki bo imela po njegovem mnenju tudi prikrite pravne posledice. Poleg tega naj bi novela prinašala neustrezno ureditev posvojitev z vidika otrokove koristi. »Država bo zdaj onemogočila otrokom, da odraščajo v okolju, ki zanje glede na raziskave pomeni najbolj optimalno za njihov razvoj,« je dejal Kozelj. Poleg tega zaradi sprejemanja novele po skrajšanem postopku ni bilo mogoče kakovostno soočenje vseh argumentov, je dodal. Tudi vodja interesne skupine Milan Ozimič se je strinjal, da novela odpira vrsto vprašanj in dilem. Posledice pa niso ustrezno razjasnjene, je menil. »Gre za slabo zakonsko rešitev, ki lahko povzroči kratenje človekovih pravic nekomu drugemu,« je opozoril. Zakonodajalcu je treba po njegovih besedah dati še eno možnost, da razmisli o izpostavljenih vprašanjih.

Bojan Kontič, ki je bil proti pobudi, pa je dejal, da je veliko tudi »lažnega zavzemanja za otrokove pravice«. Opozoril je, da danes veliko otrok živi v neustreznih razmerah, prav tako jih je veliko zlorabljenih. Tudi prikazovanje možnosti za vsesplošno posvajanje otrok, ki naj bi sledilo noveli, ni natančno, je menil. Centri za socialno delo namreč pri dodeljevanju otrok v posvojitev sledijo otrokovi koristi, je dejal. V razpravi se je prav tako proti pobudi opredelil Samer Khalil. Družina pomeni različno v različnih družbah, spreminja pa se tudi skozi čas, je opozoril. »Če ne dovoliš napredka, ostaneš na mestu. A nekaterim ustreza, da ostane status quo,« je dejal.

Podpisov menda dovolj

Pobuda Za otroke gre, ki zbira podpise pod pobudo za referendum o noveli, pa je do danes zbrala že zadostno število podpisov. Koliko konkretno, sicer danes niso želeli povedati. Najverjetneje pa bo to število znano v torek, ko bodo tudi vložili podpise.

Poslanke in poslanci so novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, na podlagi katere istospolni pari dobivajo pravico do sklenitve zakonske zveze in vse pravice in dolžnosti, ki iz nje izhajajo, z 51 glasovi za in 28 glasovi proti sprejeli prejšnji torek.

Deli s prijatelji