DRUGAM

Interesi Kresalove pokopani, Gorenak se seli oktobra

Objavljeno 02. avgust 2012 14.20 | Posodobljeno 02. avgust 2012 13.29 | Piše: Mi. S.

Gorenak je selitev na Litostrojsko napovedal za sredino oktobra.

Načrtovanje selitve.

LJUBLJANA – Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak si je skupaj z državno sekretarko Barbaro Brezigar in s sodelavci iz kabineta danes ogledal bodoče prostore MNZ na Litostrojski ulici v Ljubljani, prostore pa je prek družbe DSU začela pripravljati prejšnja Janševa vlada.

»Po takratnih načrtih naj bi se na to lokacijo preselile vse službe ministrstva in vse službe Generalne policijske uprave. V začetku svojega mandata je navdušenje nad tem izrazila tudi takratna ministrica Kresalova. Toda kmalu si je premislila. Zaradi njej lastnih interesov, zlasti pa zaradi zagotavljanja zaslužka njenemu prijatelju Pogačarju, je najela njegove prostore za NPU, vse najete lokacije za ministrstvo in Generalno policijsko upravo pa je na račun davkoplačevalcev zadržala. Sedanja vlada njene napake, kot že veste, popravlja,« je v svojem blogu zapisal minister.

Preseljeni marca prihodnje leto

V celoti naj bi selitev končali marca prihodnje leto, minister pa na svoji spletni strani med drugim piše, da stroški selitve še niso v celoti znani, a plačevali naj bi manj, kot so za najem prostorov do zdaj. Kot še navaja, je že na začetku mandata prekinil vse pogodbe za najete prostore. MNZ in Generalna policijska uprava bosta na Litostrojski, zadržali pa bodo tudi Štefanovo 2, saj bodo na Litostrojski delili prostore s statističnim uradom.

Za prostore na Litostrojski bodo plačevali manj kot do zdaj, zlasti če štejemo še prostore na Beethovnovi, kamor bo država lahko vselila druge svoje službe. Do zdaj so na več lokacijah plačevali stroške najema zasebnikom, na Litostrojski pa bo država plačevala stroške tako rekoč sama sebi, saj je lastnik prostorov na Litostrojski podjetje v popolni državni lasti, je zapisal Gorenak na svoji spletni strani.

Sporen najem prostorov na Dimičevi

Gorenak je še spomnil, da gre za prostore, ki jih je prek družbe DSU začela pripravljati prejšnja vlada Janeza Janše. Po takratnih načrtih naj bi se na to lokacijo preselile vse službe ministrstva in vse službe Generalne policijske uprave. A si je po zamenjavi vlade takratna notranja ministrica Katarina Kresal premislila. Za prostore NPU je najela prostore od podjetja Ram Invest v lasti Jurija Pogačarja na Dimičevi, vse najete lokacije za ministrstvo in Generalno policijsko upravo pa je zadržala. Najem prostorov na Dimičevi je bil za mnoge sporen že od samega začetka, saj sta poslu negospodarnost oziroma koruptivnost očitala tudi računsko sodišče in protikorupcijska komisija, zaradi česar je Kresalova kot ministrica odstopila. Očitali so ji tudi prijateljevanje s Pogačarjem, kar naj bi vplivalo na odločitev za najem njegovih prostorov.

Deli s prijatelji