NOVELA ZAKONIKA

Institut zemljiškega dolga se ukinja

Objavljeno 24. oktober 2013 20.42 | Posodobljeno 24. oktober 2013 20.42 | Piše: STA, Ma. F.

Institut je bil v zadnjem času pogosto zlorabljen.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Državni zbor (DZ) je danes z 82 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo stvarnopravnega zakonika, ki jo je v proceduro vložila stranka DL in ukinja institut zemljiškega dolga. Ta se je v zakonodaji znašel za zavarovanje terjatev, vendar pa se je po mnenju DL v praksi izkazal kot možnost zlorabe za tiste, ki imajo dolgove, tudi do države.

Zemljiški dolg zlorabljen

Že na seji odbora DZ za pravosodje, ki je bila 8. oktobra, so vse poslanske skupine izrazile podporo noveli stvarnopravnega zakonika. Novela je naletela tudi na pritrdilen odziv vlade. Po besedah vodje poslanske skupine DL Riharda Branislja je bil institut zemljiškega dolga v zadnjem času pogosto zlorabljen.

Matični odbor je sicer vladi predlagal, da v roku dveh mesecev v zakonodajni postopek vloži zakonske rešitve, s katerimi bo mogoče preprečiti tudi zlorabe instituta zemljiškega dolga v tistih primerih, ko je ta že ustanovljen. Odbor je vladi tudi predlagal, da v roku enega meseca v zakonodajni postopek vloži novelo zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora.

Deli s prijatelji