NOVI ZAKON

Inšpektorji lovijo šušmarje: izrekli za 26.300 evrov glob

Objavljeno 05. september 2014 14.28 | Posodobljeno 05. september 2014 14.28 | Piše: Ma. F.

V prvih tednih je bilo opravljenih že 364 postopkov nadzora.

Frizer je še kako pomembna oseba v ženskem svetu.

LJUBLJANA – Odkar je 18. avgusta letos začel veljati novi zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, je bilo opravljenih že 364 postopkov nadzora in 26 prekrškovnih postopkov ter izrečenih za 26.300 evrov glob.

Finančna uprava je opravila 215 postopkov zaradi dela na črno in 149 zaradi zaposlovanja na črno. V treh primerih so bili podani obdolžilni predlogi, po katerih je sodišče trem posameznikom (tujim državljanom) že izreklo globo, vsakemu po 1000 evrov, dvema pa je bilo tudi odvzeto blago.


Globe:

• dvema delodajalcema zaradi zaposlovanja na črno v višini 10.000 evrov,
• štirim delavcem, ker so delo opravljali brez sklenjene pogodbe o zaposlitvi (od tega dva tuja državljana), v skupni višini 2000 evrov,
• trem posameznikom, ker na kraju opravljanju dela niso imeli pogodb civilnega prava, v skupni višini 300 evrov,
• 14 posameznikom zaradi opravljanja dela na črno (od tega šestim tujim državljanom) v skupni višini 14.000 evrov.

Kot je v sporočilu za javnost zapisala Finančna uprava RS, lahko vsak državljan prijavi sum dela ali zaposlovanja na črno, pri tem pa je koristno, da v prijavi navede čim več konkretnih podatkov o morebitnem kršitelju: poleg osebnih podatkov tudi dejstva oziroma dokaze, ki kažejo na sum storitve prekrška (čas in kraj dela, kaj je delal, za koga je delal, podatke o plačilu, sredstvih in predmetih, ki jih je uporabljal pri delu …).

Na ministrstvu za finance izpostavljajo, da je pomembno, da se vsi zavedamo posledic dela in zaposlovanja na črno, predvsem posamezniki, ki v teh primerih niso ustrezno zavarovani in zaščiteni. Posamezniki, ki delajo ali so zaposleni na črno, nimajo obveznega zdravstvenega zavarovanja, niso zavarovani za primer nezgode pri delu ali poklicne bolezni in ostanejo brez nadomestila v primeru nezmožnosti za delo, so brez pravice do odpravnine, letnega dopusta, regresa za letni dopust, regresa za prehrano, povrnitve potnih stroškov. Niso upravičeni do nadomestila za primer brezposelnosti, opravljeno delo se jim ne všteva v delovno dobo in se ne bo upoštevalo za pokojnino. Podjetniki opozarjajo, da jim izvajalci, ki delajo ali zaposlujejo na črno, predstavljajo nelojalno konkurenco. Delo in zaposlovanje na črno imata negativne posledice tudi za državno blagajno in razdeljevanje socialnih transferjev.

Deli s prijatelji