GOLJUFANJE

Inšpektorji: Gostinci prodajo več, kot iztočijo

Objavljeno 24. julij 2014 16.29 | Posodobljeno 24. julij 2014 16.29 | Piše: STA, P. J.

Gostinci vam morajo pijačo postreči v kozarcih, ki imajo črtico z označeno količino.

Hongkonžani so pripravljeni odšteti nekaj več za vrhunsko pivo.

LJUBLJANA – Inšpektorji v teh dneh po različnih gostinskih lokalih nadzirajo kozarce in ugotavljajo številne pomanjkljivosti. Ob tem potrošnike pozivajo, naj bodo pozorni, v kakšnih kozarcih in kakšno količino – ali je ta pri merilni črtici – jim gostinci strežejo. Ob dvomu o ustreznosti kozarca oziroma natočene količine naj gostinca opozorijo.

Kozarec mora biti napolnjen do črtice

Čeprav se nekaterim potrošnikom ne bo zdelo tako pomembno, če jim gostinec v kozarcu postreže malenkost manj pijače, kot so jo naročili in plačali, se moramo zavedati, da lahko gostinec proda veliko večjo količino pijače, kot jo je dejansko iztočil, ob tem v današnjem sporočilu opozarja vodja inšpektorjev na Uradu RS za meroslovje Dušanka Škrbić.

Inšpektorji apelirajo tudi na potrošnike, naj bodo pozorni, v kakšnih kozarcih in kakšno količino jim gostinci strežejo. V primeru dvoma naj gostinca na to opozorijo, v primeru kršitev pa se lahko potrošniki obrnejo na inšpektorje urada za meroslovje. Gostinec mora pijačo postreči v meroslovno ustreznih in označenih kozarcih v primeru, da pijačo prodaja po količini, ki jo natoči v kozarec, npr. pri prodaji točenega piva, odprtih sokov, odprtih vinih, žganih pijač in podobno. Pijača, ki jo gostinec prodaja na tak način, mora biti napolnjena do merilne črtice, označene na kozarcu.

V primerih, ko gostinec ne postreže pijače v kozarcu, s katerim to pijačo tudi izmeri (npr. pri strežbi različnih žganih pijač ali nekaterih vin) in količino pijače izmeri v enem, postreže pa v drugem, običajno večjem ali dekorativnem kozarcu, lahko uporabi t. i. prenosni kozarec. To pomeni, da pijačo najprej izmeri v meroslovno ustreznem kozarcu in jo potem prelije v kozarec, v katerem pijačo postreže.

Vse mora biti označeno

Avtomatski točilni aparati, ki jih nekateri gostinci uporabljajo pri merjenju iztočene žgane pijače, niso v skladu z meroslovnimi predpisi in se pri merjenju točenega žganja ne smejo uporabljati. V tem primeru je treba pijačo izmeriti le z meroslovno ustreznim kozarcem, opozarjajo inšpektorji. Meroslovno ustrezno označeni morajo biti tudi plastični kozarci, ki jih gostinci uporabljajo na različnih prireditvah na odprtem. Če se pijača prodaja v originalno zaprti embalaži (steklenici, plastenki), ni potrebno, da je kozarec meroslovno ustrezen, saj je cena pijače določena za vnaprej predpakirano pijačo v zaprti embalaži, na katero gostinec nima vpliva.

Na uradu za meroslovje so v tem mesecu že začeli nadzor gostinskih lokalov, pri katerih preverjajo, ali gostinci uporabljajo meroslovno ustrezne kozarce, ko točijo pijačo po količini. Že pri prvih nadzorih inšpektorji ugotavljajo, da večina gostincev ne ve, kateri kozarci so meroslovno ustrezni in pravilno označeni ter kateri ne, saj večina med njimi verjame, da je že sama prisotnost merilne črtice na kozarcu dovolj, da ga lahko uporabljajo kot merilnega.

V prvi fazi nadzornih pregledov bodo inšpektorji gostince v primeru uporabe neustreznih kozarcev samo opozarjali, v primeru, da ugotovljene nepravilnosti ne bodo odpravili v predpisanem roku, pa bodo posegli tudi po ostrejših ukrepih, saj je za tak prekršek predpisana globa v višini 417 evrov za pravno osebo in 208 evrov za odgovorno osebo pravne osebe.
 

Deli s prijatelji