SOVRAŽNO

Inšpektor nad Jankovića, SDS išče grešnega kozla

Objavljeno 12. december 2011 14.01 | Posodobljeno 12. december 2011 14.01 | Piše: D. P.

»Predvsem pa me je takšnega razmišljanja strah.«

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je nedvoumna: »Postajamo policijska država!«

LJUBLJANA – Informacijska pooblaščenka se odziva na prispevek »Jankovića sta dvignila umetno ustvarjen strah in slovenska radodarnost z državljanstvi«, objavljen 9. 12. 2011 na spletni strani SDS.

Inšpektor na delu

Iz prispevka med drugim izhaja, da naj bi imel Janković na zadnjih volitvah poseben štab, ki se je ukvarjal s klicanjem novih državljanov, in da je razpolagal tudi s kopijami volilnih imenikov in seznami iz uradnih evidenc prebivalstva. Zaradi tega bo uveden inšpekcijski postopek. Hkrati pa pozvani vsi, ki bi o zlorabah osebnih podatkov volivcev iz uradnih zbirk na zadnjih volitvah imeli kakršne koli informacije, da te čim prej posredujejo uradu pooblaščenca.

Kdo na volišče

Urad pooblaščenca se odziva tudi na ugotovitev pisca članka, da je »povsem očitno velika večina novih državljanov disciplinirano glasovala« za Jankovića. Pisec zapisano podkrepi s tem, da je bilo na voliščih v blokovskih naseljih v Ljubljani, Celju in Kopru mogoče opaziti množično udeležbo volivcev s tujim naglasom ali volivcev, ki sploh niso odprli ust, na volišča pa so prihajali v skupinah po 10 ali več; udeležbo volivcev v športnih oblačilih (trenirkah), ki so imeli na roki s kemičnim svinčnikom zapisano številko, ki jo morajo obkrožiti na glasovnici, in opazovalce udeležbe na voliščih, ki so v skupinicah po dva ali trije postavali pred ljubljanskimi volišči in stalno telefonirali – večina je govorila v srbskem jeziku.

Državljanstvo, ne etnični izvor

63. člen Ustave RS razglaša za protiustavno vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter vsakršno razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva ali nestrpnosti. Iz odločitve ustavnega sodišča in pritrdilnega ločenega mnenja Boštjana M. Zupančiča v zadevi št. U-I-266/95 z dne 20.11.1995 (v kateri je ustavno sodišče že presodilo, da bi preklic veljavnosti posamičnih upravnih aktov, s katerimi je bilo pridobljeno državljanstvo, pomenil kršitev načela pravne varnosti in načela zaupanja v pravo) med drugim izhaja, da je Slovenija po 3. členu ustave država vseh svojih državljank in državljanov, kar seveda pomeni, da je personalna osnova slovenske države državljanstvo in ne etnični izvor. Ne glede na to, ali je oseba po svoj rasi, narodnem izvoru, veri ali kakšni drugi osebni okoliščini drugačna od tistih, ki so etnično po svojem izvoru Slovenci, je taka oseba enakopraven nosilec državnosti v državi, ki se proglaša za državo svojih državljank in državljanov in ne za državo etničnih Slovencev.

Manjvredni?

Zapis po mnenju pooblaščenca ločuje med volivci slovenske narodnosti, priseljenci in pripadniki mešanih zakonov z namenom prikaza vodljivosti slednjih, možnosti enostavne manipulacije z njimi, pa čeprav glede vprašanj, na katera je pravna država že dala odgovor. S slikovitimi opisi iz prispevka, po katerih naj bi bili volivci priseljenci oblečeni v trenirke, imeli s kemičnim svinčnikom na roki zapisano številko, ki jo morajo obkrožiti na glasovnici, hodili v skupinah po 10 in več, pa želijo pri bralcu ustvariti vtis o njihovi manjvrednosti; češ da jim je tuja »slovenska« kultura oblačenja (še posebno v nedeljo in na volilni dan), da so neumni, saj si številke, ki naj jo obkrožijo, ne morejo zapomniti, ampak jim jo je nekdo s kemičnim svinčnikom zapisal na roko, njihovo združevanje za udeležbo na volišču pa, kot da je izraz že vzpostavljenega pasivnega odklanjanja – etične in socialne distance.

Pisec žalosten zaradi poraza SDS

Zapis torej vsebinsko gledano razlog za volilno zmago Jankovića in na drugi strani relativni poraz SDS vidi v volilnih odločitvah priseljencev in pripadnikov mešanih zakonov. Ker je očitno, da je »volilni poraz« SDS za pisca boleč, je namen njegovega pisanja (pre)usmeriti nejevoljo in nezadovoljstvo velikega dela volilnega telesa na priseljence in pripadnike mešanih zakonov, ki »so krivi za volilni izid«, kakršen je.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je ob tem še poudarila, da jo bolijo poskusi marginalizacije, prikaza manjvrednosti in stigmatizacije pripadnikov tako imenovane populacije priseljencev in narodnostno mešanih zakonov. »Predvsem pa me je takšnega razmišljanja strah,« pristavlja.

Deli s prijatelji