PREVOZ NA DELO

Inšpektor goljufal državo, sankcij ni bilo?

Objavljeno 03. oktober 2012 20.20 | Posodobljeno 03. oktober 2012 20.21 | Piše: A. L.

Na nekaterih ministrstvih so do zaposlenih strogi, ponekod pa sploh ne preverjajo.

LJUBLJANA – Inšpektor svetnik na inšpektoratu za šolstvo in šport naj bi mesečno ob plači s potnimi stroški zaslužil še dodatnih 480 evrov. Na delo v Ljubljano naj bi se vozil iz Portoroža. Vsaj tako je predstavil v izjavi delodajalcu (državi). Toda v anonimki, ki so jo prejeli v uredništvu Financ, je zapisano, da živi v Ljubljani.

Inšpektor je tako vsako leto v žep poleg zaslužene plače pospravil še dobrih 5000 evrov, ki naj mu ne bi pripadali.

Spremenil izjavo, brez sankcij

Na ministrstvu so potrdili, da so tudi pri njih prejeli anonimko, potne stroške pa da so mu izplačevali na podlagi izjave, ki jo je podpisal sam. V njej je tudi navedeno, da mora vse spremembe nemudoma javiti delodajalcu. Zaposlenemu se ni zgodilo nič, le izjavo, kje živi, je popravil. To je storil septembra letos, za državo pa dela že šest (!) let. To pomeni, da je s potnimi stroški zaslužil okoli 35 tisočakov. Ali so bili vsa leta izplačani neupravičeno, ni znano.

Ali je zaposlenega zaradi tega doletela kakšna sankcija (denimo povračilo preveč izplačanih potnih stroškov), na ministrstvu niso zapisali, so mu pa menda izdali pisni opomin.

Nujne sankcije

Nekoliko drugače pa je na nekaterih drugih ministrstvih. Notranje ministrstvo je odkrilo nekaj goljufov, v vseh primerih pa so zahtevali povračilo denarja in proti njim vložili kazenske ovadbe, praviloma pa so jima izrekli tudi opomin pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi ali celo izredno odpoved o zaposlitvi. Na ministrstvu za obrambo so lani poslali 14 kazenskih ovadb in sedem poročil, letos pa tri ovadbe in eno poročilo.

Gospodarsko ministrstvo v zadnjih dveh letih ni preverjalo, ali se zaposleni res vozijo v službo od tam, kjer so navedli in za kar jim izplačujejo dokaj zajetne kupe denarcev. Kršitev pa niso odkrili niti v službah, ki danes sodijo v okvir ministrstva za infrastrukturo, zunanjega, finančnega in ministrstva za zdravje, na carinski upravi in davčni upravi.

Deli s prijatelji