DOMNEVNO NASILJE

Inšpekcija ugotovila nepravilnosti v šmarskem vrtcu

Objavljeno 04. marec 2015 19.26 | Posodobljeno 03. marec 2015 22.47 | Piše: Mo. S.

Nekatere kršitve so povezane prav z varnostjo otrok: delavci o domnevnem nasilju niso obvestili organov pregona.

V času stavke bodo otroci imeli možnost brezplačnega varstva, za podobno akcijo so se odločili tudi v enem od največjih zabaviščnih središč v Ljubljani.

ŠMARJE PRI JELŠAH – Inšpektorat za šolstvo in šport je v šmarskem vrtcu ugotovil nepravilnosti in ravnateljici Marti Drofenik izrekel opozorilo ter ji določil rok, do katerega mora pomanjkljivosti odpraviti, poroča Delo. Nasilja v vrtcu inšpektorat ni obravnaval, nekatere kršitve pa so povezane prav z njim oziroma z varnostjo otrok.

V javnosti so namreč odjeknile zgodbe o domnevnem nasilju nad otroki tega vrtca. Pooblaščeni delavci (ravnateljica, vzgojitelji in svetovalna delavka), ki pri svojem delu izvedo za primere telesnega in duševnega nasilja, so dolžni o tem obvestiti organe pregona, tega pa niso storili, pravijo na inšpektoratu. V inšpekcijskem postopku so zaposleni navedli imena domnevnih nasilnežev, to so storili tudi na policiji, kljub temu pa naj bi bilo za sum kaznivega dejanja premalo dokazov.

Glede zagotavljanja varnosti otrok je inšpektorat ugotovil kršitve zakonodaje v dveh primerih, ko sta pomočnika sama peljala večjo skupino otrok iz območja vrtca, enkrat pa zraven ni bilo predpisanega števila polnoletnih oseb. Za oba inšpektorat predlaga uvedbo disciplinskega postopka, a se ravnateljica o tem lahko odloči sama. Inšpektorat je potrdil tudi navedbe zaposlenih, da je ravnateljica zaposlila delavko brez ustrezne izobrazbe, vendar so jo že odpustili. Strokovnih delavcev ob odsotnosti prav tako ne bi smeli nadomeščati študenti, medtem ko so druge nepravilnosti povezane večinoma z dokumentacijo, še poroča Delo.

Zaposleni pa z zanimanjem čakajo še na ugotovitve preostalih nadzorov, najbolj glede mobinga. Kandidatke za novo ravnateljico se bodo svetu zavoda predstavile v začetku marca. Drofenikovi se namreč junija izteče mandat.

Deli s prijatelji