OČIŠČENO

Injekcijske igle ne ležijo več vsepovsod po Kranju

Objavljeno 31. marec 2017 20.54 | Posodobljeno 31. marec 2017 20.54 | Piše: Špela Ankele

Nedavno so bila območja blizu šol precej na gosto posejana z nevarnimi iglami.

Takole so pred štirimi leti uporabljene injekcijske igle ležale v niši nekdanje kurilnice. Foto Špela Ankele

KRANJ – Še pred štirimi leti je bila gorenjska metropola polna uporabljenih injekcijskih igel, ki so jih narkomani puščali vsepovsod. Najbolj kritično je bilo v kranjskem predelu Zlato polje. Tam je na stotine igel ležalo v neposredni bližini dijaškega doma, fakultete, varstveno-delovnega centra in zavoda Korak. Na grozo Kranjčanov so bile igle odvržene tudi le nekaj korakov proč od srednjih in osnovnih šol ter ledne dvorane. Tedaj smo o nevarnih odpadkih na veliko pisali. Kaže, da so besede dovolj ostro zbodle odgovorne, ki so se v zadnjih letih vendarle zganili.

Niti ene igle več na Zlatem polju

Te dni smo torej šli po Kranju – najprej na že omenjeno Zlato polje. Tam je bilo poleg prvih zvončkov in tulipanov pred štirimi leti opaziti na desetine uporabljenih injekcijskih igel. Tokrat nismo našli niti ene. Letos nevarnih odpadkov ni bilo videti niti na bližnjem parkirišču, ki je bilo nekdaj polno narkomanskih smeti, čista je bila to pomlad tudi niša ob nekdanji kurilnici, kjer so bila tla še ne tako davno posuta z uporabljenimi iglami.

Tudi na travniku pod Bežkovo vilo, kjer so znali komunalci po zaključku zime pobrati do 500 igel, se te letos niso izrisale pred našimi očmi, prav tako je na prvi pogled čisto območje glavne avtobusne postaje, Prešernovega gaja in kanjona reke Kokre. Ob natančnem gledanju v tla se je pod koši za smeti, postavljenimi tik ob stavbo avtobusne postaje, res izluščila osamljena injekcijska igla, nekaj pa smo jih to pomlad našli v gozdičku pri kranjskem pokopališču in na začetku Jelenovega klanca. A tudi tam, v skritem kotičku ob reki Savi, je bilo nevarnih narkomanskih odpadkov občutno manj kot v preteklosti.

Droge se širijo na primestna območja

In ne samo to: pogled v policijske statistike pove, da so imeli možje v modrem lani zaradi prepovedanih substanc precej manj dela kot leto prej. Tako so gorenjski policisti lani obravnavali 137 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog, leto pred tem jih je bilo 404. Samo v Kranju so policisti lani našteli 10 tovrstnih kaznivih dejanj, leto prej 15. »Poleg kaznivih dejanj smo v letu 2016 obravnavali 21 prekrškov po zakonu o proizvodnji prepovedanih drog in prometu z njimi, pred tem pa 25. V teh primerih gre za zaseg manjše količine prepovedane droge za odmerke za enkratno lastno uporabo odvisnika (prepovedane tabletke, heroin, kokain, konoplja),« je ob naštevanju številk še zapisal Damijan Suhadolnik, pomočnik komandirja Policijske postaje Kranj, in dodal, da se prepovedane droge širijo na primestna območja Kranja.

THC in heroin, občasno kokain

Sicer so lani tudi uradne statistike ujele manj zdravljenih odvisnikov kot leto pred tem. Nataša Kern, vodja Centra za zdravljenje odvisnosti od drog, je pojasnila, da imajo trenutno 210 pacientov, medtem ko so jih leto pred tem našteli 244. »V centru zasledimo največ zlorab THC in heroina. Občasno se srečamo s kokainom pri posameznih odvisnikih. Povprečna starost odvisnikov je 35 let. Pred leti smo imeli vstop mladih odvisnikov, zdaj opažamo, da so odvisniki starejši povratniki. Mladi se ne odločijo za zdravljenje in tudi dostop do droge je zahtevnejši kot pred leti,« pravi Nataša Kern, ki dodaja, da je delo v centru zelo zahtevno in da težko najdejo ustrezni kader, ki bi delal z odvisniki. Kot še doda sogovornica, v zadnjih šestih letih opažajo velik upad novih pacientov, saj je teh štirikrat manj kot leta 2010.

Morda se te številke svojevrstno zrcalijo tudi na kranjskih ulicah. Tako smo ob letošnjem obhodu tistih kranjskih točk, ki so jih še v bližnji preteklosti na debelo zapolnjevali nevarni odpadki, našli zgolj osamljene primerke injekcijskih igel. Seveda bi bilo še bolje, če tudi teh ne bi bilo, a pričakovati kaj takega v mestu, ki se mu je že pred desetletji prilepilo ime Kransterdam, bi bilo naravnost utopično.

Deli s prijatelji