INŠPEKCIJA

Informacijska pooblaščenka nad Živčec Kalanovo

Objavljeno 09. maj 2012 16.55 | Posodobljeno 09. maj 2012 16.31 | Piše: Mo. S., STA

Če bodo ugotovili, da je podatke zlorabila, se ji obeta globa v višini 830 evrov za vsak zlorabljeni osebni podatek.

Gordana Živčec Kalan, predsednica zdravniške zbornice.

LJUBLJANA – Ali je predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan zlorabila zbirko elektronskih naslovov članov zbornice in jim pošiljala promocijska sporočila, bo z inšpekcijskim nadzorom ugotavljala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Prejela več prijav

Ta pravi, da je predsednico prijavilo več zdravnikov, preverjala pa bo, ali je šlo res za neposredno trženje in propagiranje vnovične kandidature za predsednico zbornice. Zanima jo zlasti, ali je imela pravno podlago za uporabo teh elektronskih naslovov. »Po prijavah sodeč, je nima,« je dejala Pirc Musarjeva.

Če bodo ugotovili, da je Živčec Kalanova podatke zlorabila, se ji obeta globa v višini 830 evrov za vsak zlorabljeni osebni podatek.

»Ne smem več komunicirati po elektronski pošti?«

Živčec Kalanova pravi, da je vesela, da se je pooblaščenka tako hitro odzvala, ob tem pa pojasnila, da članom zbornice dnevno pošilja sporočila in da so jih zdravniki dobivali le iz njenega uradnega elektronskega naslova. Sporočila je pošiljala stikom, ki jih ima v svojem poštnem predalu, s pošto pa je nagovorila vse člane, s katerimi ni v dnevnih stikih.

Po njenem ne gre za zlorabo podatkov, saj bi bilo potem vsako pošiljanje po elektronski pošti zloraba. »Ali potem ne smem več komunicirati po elektronski pošti?« se še sprašuje in verjame, da informacijska pooblaščenka po končanem nadzoru ne bo našla kršitev. Napovedala je tudi, da jo bo pozvala, naj razišče, kako so njeni osebni podatki prišli na vse spletne portale v primeru objave tožbe Zdravstvenega doma Izola.

Deli s prijatelji